Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 75: Четири младића у Вавилону

Прича 75: Четири младића у Вавилону

Краљ Навуходоносор је одвео најобразованије Израелце у Вавилон. Касније је између њих краљ изабрао најлепше и најпаметније младиће. Четворицу од њих можеш овде видети. Један је Данило, а осталу тројицу Вавилонци су назвали Седрах, Мисах и Авденаго.

Навуходоносор је планирао да обучи младе људе за службу на његовом двору. После три године обуке, он ће изабрати само најмудрије који ће му помагати у решавању проблема. Краљ је желео да младићи буду јаки и здрави док се буду школовали. Зато је заповедио да им његове слуге дају добру храну и вино, исту ону коју добијају он и његова породица.

Данило, Седрах, Мисах и Авденаго објашњавају своја веровања

Погледај младог Данила. Да ли знаш шта је рекао главном Навуходоносоровом слузи Асфеназу? Данило му је рекао да он не жели да једе ту добру храну с краљеве трпезе. Али, Асфеназ је био забринут. ’Краљ је одредио шта ћете јести и пити‘, рекао је он. ’И ако не будете изгледали здрави као остали младићи, могао би да ме казни смрћу.‘

Зато је Данило отишао до чувара којег је Асфеназ поставио над њим и његова три пријатеља. ’Молимо те да направиш једну пробу с нама на десет дана‘, рекао је он. ’Дај нам да једемо поврће и да пијемо воду. Затим нас упореди с младићима који једу краљеву храну, и види ко ће изгледати боље.‘

Чувар се сложио с тиме. Када је прошло десет дана, Данило и његова три пријатеља су изгледала здравије од свих осталих младића. Зато им је чувар дозволио да наставе да једу поврће уместо да једу оно што је краљ одредио.

Када су прошле три године, сви младићи су били одведени код Навуходоносора. Након што је разговарао са свима, краљ је утврдио да су Данило и његова три пријатеља мудрији од свих осталих. Зато их је задржао да му помажу на двору. И шта год да је краљ упитао Данила, Седраха, Мисаха и Авденага или који год тежак проблем да им је изнео, они су знали да одговоре десет пута боље од било ког његовог свештеника или мудраца.

Данило 1:1-21.Питања

 • Ко су ова четири младића са слике, и откуд они у Вавилону?
 • Шта је Навуходоносор планирао с том четворицом младића, и шта је заповедио својим слугама?
 • Коју је молбу Данило имао у вези с храном и пићем за себе и своја три пријатеља?
 • Након што су десет дана јели поврће, какви су Данило и његова три пријатеља били у поређењу с другим младићима?
 • Како су се Данило и његова три пријатеља нашли на краљевом двору, и у чему су они били бољи од свештеника и мудраца?

Додатна питања

 • Прочитај Данила 1:1-21.

  Какав је напор потребан уколико желимо да се одупремо искушењима и да надвладамо слабости? (Дан. 1:8; Пост. 39:7, 10; Гал. 6:9).

  На које би се начине данашњи млади могли наћи у кушњи или под притиском да се препусте нечему што је за неке веома привлачно? (Дан. 1:8; Посл. 20:1; 2. Кор. 6:17-7:1).

  Како нам библијски извештај о четворици младих Јевреја помаже да имамо исправан став према стицању световног образовања? (Дан. 1:20; Иса. 54:13; 1. Кор. 3:18-20).