Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 74: Човек који се није плашио

Прича 74: Човек који се није плашио

Погледај како се људи ругају овом младом човеку. Да ли знаш ко је то? То је Јеремија. Он је био веома важан Божји пророк.

Људи се ругају Јеремији

Убрзо након што је краљ Јосија почео да уништава идоле у земљи, Јехова је позвао Јеремију да буде његов пророк. Међутим, Јеремија је мислио да је премлад за пророка. Али, Јехова је рекао да ће му помоћи.

Јеремија је говорио Израелцима да престану да раде лоше ствари. ’Богови које обожавају људи из других народа су лажни‘, говорио је он. Али, многи Израелци су радије обожавали идоле него истинитог Бога Јехову. Када је Јеремија рекао људима да ће их Бог казнити због њиховог неваљалства, они су му се само смејали.

Прошло је пуно година. Јосија је умро, а после три месеца краљ је постао његов син Јоаким. Јеремија је наставио да говори људима: ’Јерусалим ће бити уништен ако не промените своје лоше поступке.‘ Свештеници су зграбили Јеремију и повикали: ’Треба те убити што то говориш.‘ Затим су рекли израелским кнезовима: ’Јеремију треба убити, јер говори против нашег града.‘

Шта ће Јеремија урадити? Он се није уплашио! Свима је рекао: ’Јехова ме је послао да вам то кажем. Ако не промените свој лош начин живота, Јехова ће уништити Јерусалим. Али будите сигурни у ово: Ако ме убијете, убићете човека који није урадио ништа погрешно.‘

Кнезови су оставили Јеремију у животу, али Израелци се нису променили. Касније је Навуходоносор, вавилонски краљ, дошао и напао Јерусалим. На крају је Навуходоносор потчинио Израелце да буду његове слуге. На хиљаде њих је одвео у Вавилон. Замисли само како би било када би тебе неки непознати људи узели из куће и одвели у неку непознату земљу!

Јеремија 1:1-8; 10:1-5; 26:1-16; 2. Краљевима 24:1-17.Питања

  • Ко је млади човек са ове слике?
  • Како је Јеремија реаговао када је требало да постане пророк, и шта му је Јехова рекао?
  • Коју је поруку Јеремија ревно преносио народу?
  • Како су свештеници пробали да зауставе Јеремију, и како је он показао да се није плашио?
  • Шта се десило пошто Израелци нису хтели да се промене?

Додатна питања