Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 73: Последњи добар краљ у Израелу

Прича 73: Последњи добар краљ у Израелу

Јосија је имао само осам година када је постао краљ над два јужна израелска племена. То је веома рано да би неко био краљ. Зато су му у почетку помагали неки старији људи да би владао народом.

Након седам година краљевања, Јосија је почео да тражи Јехову. Следио је пример добрих краљева као што су Давид, Јосафат и Језекија. Тада, док је још увек био веома млад, Јосија је урадио нешто за шта је требала храброст.

Краљ Јосија и његови људи уништавају идоле

Већина Израелаца је дуго чинила многе лоше ствари. Обожавали су лажне богове. Клањали су се идолима. Зато је Јосија кренуо са својим људима и почео да уклања лажне богове из земље. То је био велики посао, зато што је пуно људи обожавало лажне богове. Овде можеш видети како Јосија и његови људи разбијају идоле.

После тога, Јосија је поставио три човека да надгледају оправку Јеховиног храма. Од народа се сакупљао новац који се давао тим људима да би платили радове које је требало обавити. Док су тако радили на храму, првосвештеник Хелкија је пронашао нешто веома важно. Била је то иста она књига Јеховиних закона коју је Мојсије записао пре много, много времена. Била је загубљена многе године.

Књига је донесена Јосији, и он је тражио да му се прочита. Док је слушао, Јосија је видео да народ није држао Јеховин закон. Био је јако тужан због тога, па је зато поцепао своју одећу, као што овде можеш да видиш. Он је рекао: ’Јехова је љут на нас, јер наши очеви нису држали законе који су записани у овој књизи.‘

Сафан и краљ Јосија

Јосија је наредио првосвештенику Хелкији да сазна шта Јехова намерава да уради с њима. Хелкија је отишао код жене по имену Олда, која је била пророчица и питао ју је о томе. Она му је пренела поруку коју је Јехова имао за Јосију: ’Јерусалим и сав народ биће кажњени што су обожавали лажне богове и што се земља испунила злом. Али пошто ти, Јосија, радиш оно што је добро, ова казна неће доћи за време твог живота.‘

2. Летописа 34:1-28.Питања

 • Колико је Јосија имао година када је постао краљ, и шта је почео да ради након седам година краљевања?
 • Шта на првој слици видиш да је Јосија урадио?
 • Шта је првосвештеник пронашао приликом оправке храма?
 • Зашто је Јосија поцепао своју одећу?
 • Коју је поруку од Јехове пророчица Олда пренела Јосији?

Додатна питања

 • Прочитај 2. Летописа 34:1-28.

  Који је пример Јосија оставио онима који имају тешко детињство? (2. Лет. 33:21-25; 34:1, 2; Пс. 27:10).

  Које је важне кораке Јосија предузео током 8, 12. и 18. године свог владања како би унапредио право обожавање? (2. Лет. 34:3, 8).

  Које поуке о одржавању нашег места за обожавање можемо извући из примера који су пружили краљ Јосија и првосвештеник Хелкија? (2. Лет. 34:9-13; Посл. 11:14; 1. Кор. 10:31).