Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 72: Бог помаже краљу Језекији

Прича 72: Бог помаже краљу Језекији

Да ли знаш зашто се овај човек моли Јехови? Зашто је ставио ова писма испред Јеховиног олтара? Тај човек је Језекија. Он је био краљ над два јужна израелска племена. Сада се налази у великој невољи. Зашто?

Краљ Језекија се моли

Зато што је асирска војска већ разорила северних 10 племена. Јехова је дозволио да се то деси зато што је тај народ постао веома зао. Сада је асирска војска дошла да се бори против двоплеменског краљевства.

Асирски краљ је управо послао писма краљу Језекији. То су та писма која је Језекија ставио пред Бога. У писмима се исмева Јехова и каже се Језекији да се преда. Зато се Језекија помолио и рекао: ’О, Јехова, спаси нас од асирског краља. Тада ће сви народи знати да си само ти Бог.‘ Да ли ће Јехова услишити Језекију?

Језекија је био добар краљ. Он није био као зли краљеви десетоплеменског краљевства Израел, нити као његов зли отац краљ Ахаз. Језекија се трудио да буде послушан свим Јеховиним законима. Стога, након што је Језекија завршио молитву, пророк Исаија му је поручио шта је Јехова рекао: ’Асирски краљ неће ући у Јерусалим. Нико од његових војника неће доћи чак ни близу њега. Они неће одапети ни једну једину стрелу на град.‘

Погледај слику на овој страни. Да ли знаш ко су сви ови мртви војници? То су Асирци. Јехова је послао анђела, и тај анђео је за једну ноћ убио 185000 асирских војника. Зато је асирски краљ одустао од напада и вратио се кући.

Мртви Асирски војници

Двоплеменско краљевство је спасено, и народ је неко време живео у миру. Али када је Језекија умро, краљ је постао његов син Манасија. Манасија и после њега његов син Амон, били су веома лоши краљеви. Тако је земља поново била пуна злочина и насиља. Када су краља Амона убиле његове слуге, краљ двоплеменског краљевства постао је његов син Јосија.

2. Краљевима 18:1-36; 19:1-37; 21:1-25.Питања

  • Ко је човек са слике, и како се он нашао у великој невољи?
  • Каква је писма краљ Језекија ставио пред Бога, и за шта се молио?
  • Какав је краљ био Језекија, и коју му је поруку преко пророка Исаије Јехова послао?
  • Као што се види на слици, шта је Јеховин анђео урадио Асирцима?
  • Иако је двоплеменско краљевство неко време имало мир, шта се догодило након Језекијине смрти?

Додатна питања