Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 70: Јона и велика риба

Прича 70: Јона и велика риба

Погледај овог човека у води. Он је у великој невољи, зар не? Ова риба ће га прогутати! Да ли знаш ко је био тај човек? Звао се Јона. Хајде да видимо како се нашао у тако великој невољи.

Јона је био Јеховин пророк. Недуго након смрти пророка Јелисеја, Јехова је рекао Јони: ’Иди у велики град Ниниву. Злоћа тог народа је веома велика, и хоћу да им то кажеш.‘

Јона и велика риба

Али, Јона није желео да иде. Зато се укрцао на брод који је ишао у супротном правцу од Ниниве. Јехови се није допало што је Јона побегао. Зато је послао велику олују. Она је била толико јака да је претила опасност да брод потоне. Морнари су се много уплашили и почели су да призивају своје богове у помоћ.

На крају им је Јона рекао: ’Ја обожавам Јехову, Бога који је створио небо и земљу. Побегао сам од онога што ми је Јехова рекао да урадим.‘ Зато су морнари питали: ’Шта треба да урадимо с тобом да би се стишала олуја?‘

’Баците ме у море, и море ће поново бити мирно‘, рекао је Јона. Морнари нису хтели то да ураде, али пошто је олуја бивала све гора, на крају су бацили Јону у море. Олуја је одмах стала, и море је поново било мирно.

Док је Јона тонуо, прогутала га је велика риба. Али, он није умро. Три дана и три ноћи је био у трбуху те рибе. Јони је било много жао што није послушао Јехову и отишао у Ниниву. Да ли знаш шта је тада урадио?

Јона се молио Јехови за помоћ. Затим је Јехова учинио да риба избаци Јону напоље на копно. Након тога, Јона је отишао у Ниниву. Зар нас то не учи колико је важно да урадимо све што Јехова каже?

Библијска књига о Јони.Питања

  • Ко је био Јона, и шта му је Јехова рекао да уради?
  • Пошто није желео да иде тамо где га је Јехова послао, шта је Јона урадио?
  • Шта је Јона рекао морнарима да ураде како би престала олуја?
  • Као што можеш да видиш на слици, шта се догодило када је Јона потонуо у воду?
  • Колико је Јона био у трбуху велике рибе, и шта је радио док је био тамо?
  • Куда је Јона отишао након што је изашао из велике рибе, и шта учимо из тога?

Додатна питања

Сазнајте више

БИБЛИЈСКЕ КАРТИЦЕ

Библијска картица: Јона

Које Јеховине особине открива библијски запис о Јони?