Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 69: Девојчица помаже моћном човеку

Прича 69: Девојчица помаже моћном човеку

Да ли знаш шта ова девојчица говори? Она прича овој жени о Јеховином пророку Јелисеју и о чудима која чини уз Јеховину помоћ. Жена не зна за Јехову, зато што није Израелка. Хајде онда да видимо како је ова девојчица доспела у њен дом.

Жена је била из Сирије. Њен муж је био заповедник сиријске војске и звао се Наман. Сиријци су заробили ову малу Израелку и довели су је Намановој жени да јој буде служавка.

Наманова жена и њена служавка

Наман је имао тешку болест која се зове губа. Од те болести некима може чак да отпада месо. Зато је девојчица рекла Намановој жени: ’Волела бих кад би мој господар отишао код Јеховиног пророка у Израел. Он би га излечио од губе.‘ Касније је Наман чуо за то.

Наман је имао велику жељу да се излечи, па је зато одлучио да оде у Израел. Када је тамо дошао, упутио се ка Јелисејевој кући. Јелисеј је послао свог слугу да каже Наману да се седам пута окупа у реци Јордан. Наман се због тога много наљутио, па је рекао: ’Реке у мојој земљи су боље него било која река у Израелу!‘ Након што је то рекао, Наман је отишао.

Али, један од његових слугу му је казао: ’Господару, да вам је Јелисеј рекао да урадите нешто тешко, ви бисте то урадили. Зашто се онда не бисте једноставно окупали, као што вам је рекао?‘ Наман је послушао слугу, те је отишао и седам пута заронио у Јордан. Када је то урадио, његово тело је постало чврсто и здраво!

Наман је био веома срећан. Вратио се код Јелисеја и рекао му: ’Сада сам потпуно уверен да је Бог у Израелу једини истинити Бог на целој земљи. Зато те молим да узмеш овај дар од мене.‘ Али Јелисеј је одговорио: ’Не, нећу га узети.‘ Јелисеј је знао да би било погрешно да узме дар, јер је Јехова излечио Намана, а не он. Али, Јелисејев слуга Гијезије је желео тај дар за себе.

Зато, ево шта је Гијезије урадио. Када је Наман отишао, Гијезије је пожурио да га стигне. ’Јелисеј ме је послао да ти кажем да би волео нешто од твог дара за пријатеље који су му управо дошли у посету‘, рекао је Гијезије. То је, наравно, била лаж. Али, Наман није знао да је то била лаж, па је зато дао Гијезију неке ствари.

Када се Гијезије вратио, Јелисеј је знао шта је он урадио. Јехова му је то казао. Зато је рекао: ’Због тога што си урадио такво зло, Наманова губа ће прећи на тебе.‘ Тако је и било, и то истог трена!

Шта из свега овога можемо да научимо? Као прво, да треба да будемо као она девојчица и да говоримо о Јехови. То може довести до пуно добрих резултата. Као друго, да не треба да будемо поносни као што је то у почетку био Наман, него треба да слушамо Божје слуге. И као треће, да не треба да лажемо, као што је то урадио Гијезије. Да ли видиш колико тога можемо да научимо када читамо Библију?

2. Краљевима 5:1-27.Питања

  • Шта ова девојчица са слике говори жени?
  • Ко је жена са слике, и откуд ова девојчица у њеној кући?
  • Шта је Јелисеј рекао свом слуги да каже Наману, и зашто се Наман наљутио?
  • Шта се десило када је Наман послушао своје слуге?
  • Зашто Јелисеј није желео да узме поклон од Намана, али шта је Гијезије урадио?
  • Шта се десило Гијезију, и шта можемо да научимо из тога?

Додатна питања

Сазнајте више

БУДИ ЈЕХОВИН ПРИЈАТЕЉ

Јехова ће ти помоћи да будеш храбар

Шта ти може помоћи да храбро причаш другима о Јехови?

УПОЗНАЈ БОЉЕ СВЕТО ПИСМО

Губа је излечена!

Сазнај шта је Наман морао да уради да би се излечио од губе.

УЧИМО УЗ СЛИКЕ

Гијезије лаже

Које две лажи је Гијезије изговорио? Одштампајте слику, спојите тачкице и сазнајте одговор из Светог писма.