Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 68: Два дечака која су оживела

Прича 68: Два дечака која су оживела

Да си умро, како би се твоја мајка осећала када би био враћен у живот? Била би врло срећна! Али, да ли неко ко је умро може поново да оживи? Да ли се то некада већ десило?

Погледај овог човека овде и жену с дечаком. Тај човек је пророк Илија. Жена је удовица из Сарепте, а дечак је њен син. Једног дана се тај дечак разболео. Било му је све горе и горе, и на крају је умро. Илија је онда рекао жени: ’Дај ми дечака.‘

Илија са удовицом и њеним ускрснулим сином

Илија је однео мртво дете у собу на спрату и положио га на кревет. Затим се помолио: ’О, Јехова, учини да дечак поново живи.‘ И дечак је почео да дише! Тада га је Илија спустио низ степенице и рекао жени: ’Види, твој син је жив!‘ Ето зашто је његова мајка толико срећна.

Још један важан Јеховин пророк звао се Јелисеј. Он је служио као Илијин помоћник. Али, Јехова је с временом користио и Јелисеја да би чинио чуда. Једног дана, Јелисеј је отишао у град Сунам, где је једна жена било нарочито љубазна према њему. Касније је та жена добила сина.

Једно јутро, када је порастао, њен син је отишао до оца који је радио у пољу. Одједном се пожалио: ’Боли ме глава!‘ Када су га однели кући, дечак је умро. Његова мајка је била много тужна! Одмах је отишла по Јелисеја.

Када је Јелисеј стигао, отишао је у собу у којој је било то мртво дете. Помолио се Јехови и легао на дечаково тело. Ускоро се дечаково тело загрејало и он је седам пута кихнуо. Мајка је била веома срећна када је дошла и видела да је њен син жив!

Умрло је много, много људи. Њихове породице и пријатељи су тужни због тога. Ми немамо моћ да подижемо мртве. Али, Јехова има. Касније ћемо сазнати како ће он многе милионе људи вратити у живот.

1. Краљевима 17:8-24; 2. Краљевима 4:8-37.


Питања

  • Ко су ове три особе са слике, и шта се десило са овим дечаком?
  • Шта се Илија молио у вези с дечаком, и шта се затим догодило?
  • Како се звао Илијин помоћник?
  • Зашто је Јелисеј био позван у дом једне жене у Сунаму?
  • Шта је Јелисеј урадио, и шта се десило с мртвим дечаком?
  • Шта нам Илијин и Јелисејев пример говоре о Јеховиној моћи?

Додатна питања