Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 67: Јосафат се узда у Јехову

Прича 67: Јосафат се узда у Јехову

Да ли знаш ко су ови људи и шта они раде? Они иду у бој, а људи који су испред њих певају. Али, можда се питаш: ’Зашто певачи немају мачеве и копља с којима ће се борити?‘ Хајде да то испитамо.

Израелци марширају

Јосафат је био краљ израелског двоплеменског краљевства. Живео је у исто време када и краљ Ахав и Језавеља у северном десетоплеменском краљевству. Али, Јосафат је био добар краљ, а и његов отац Аса је био одличан краљ. Зато су људи из јужног двоплеменског краљевства много година лепо живели.

Али онда се догодило нешто због чега су људи били у страху. Јосафату су јавили: ’Долази велика војска из земаља Моав и Амон и са горе Сир да нас нападне.‘ Многи Израелци су се окупили у Јерусалиму да траже Јеховину помоћ. Они су отишли у храм и тамо се Јосафат молио: ’О, Јехова, Боже наш, не знамо шта да радимо. Немоћни смо пред том великом војском. Једино нам ти можеш помоћи.‘

Јехова је то чуо, и послао је једног од својих слугу да каже народу: ’Битка није ваша, него Божја. Нећете ви морати да се борите. Само гледајте и видећете како ће вас Јехова избавити.‘

Тако је Јосафат сутрадан ујутро рекао народу: ’Уздајте се у Јехову!‘ Затим је ставио певаче испред војника, и док су они тако марширали, певали су хвалоспеве Јехови. Да ли знаш шта се догодило када су се приближили месту за битку? Јехова је проузроковао да се непријатељски војници боре међу собом. Када су Израелци дошли, сви непријатељски војници већ су били мртви!

Није ли Јосафат био мудар што се уздао у Јехову? И ми ћемо бити мудри ако се уздамо у Јехову.

1. Краљевима 22:41-53; 2. Летописа 20:1-30.


Питања

  • Ко је био Јосафат, и када је живео?
  • Зашто су се Израелци уплашили, и шта су многи од њих урадили?
  • Шта је Јехова рекао у одговору на Јосафатову молитву?
  • Шта је Јехова проузроковао да се догоди пре битке?
  • Шта можемо да научимо од Јосафата?

Додатна питања