Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 66: Језавеља — зла краљица

Прича 66: Језавеља — зла краљица

Након смрти краља Јеровоама, сваки следећи краљ који је владао северним десетоплеменским краљевством био је лош. Краљ Ахав је био најгори од свих. Да ли знаш зашто? Један велики разлог била је његова жена, зла краљица Језавеља.

Језавеља није била Израелка. Она је била ћерка сидонског краља. Обожавала је лажног бога Вала, и навела је Ахава и многе Израелце да и они обожавају Вала. Језавеља је мрзела Јехову и убила је многе његове пророке. Остали пророци су морали да се крију по пећинама да не би били убијени. Ако би Језавеља нешто желела, она би чак убила човека да би то добила.

Једног дана, краљ Ахав је био много тужан. Зато га је Језавеља питала: ’Зашто си данас тужан?‘

’Због онога што ми је рекао Навутеј‘, одговорио је Ахав. ’Желео сам да купим његов виноград. Али он ми је рекао да не могу да га добијем.‘

’Немој да бринеш‘, рекла је Језавеља. ’Учинићу да га добијеш.‘

Тако је Језавеља написала писмо неким старешинама града у којем је Навутеј живео. ’Узмите неколико злих људи који ће рећи да је Навутеј проклео Бога и краља‘, рекла им је. ’Затим изведите Навутеја из града и каменујте га.‘

Чим је Језавеља сазнала да је Навутеј мртав, рекла је Ахаву: ’Иди сада и узми његов виноград.‘ Да ли се слажеш да је Језавељу требало казнити због тога што је урадила тако грозну ствар?

Краљица Језавеља

Зато је Јехова, после неког времена, послао човека по имену Јуј да је казни. Када је Језавеља чула да долази Јуј, она се нашминкала и дотерала како би лепо изгледала. Али, када је Јуј дошао и видео Језавељу на прозору, викнуо је људима који су били у палати: ’Баците је!‘ Људи су га послушали, као што можеш да видиш на овој слици. Бацили су је и она је умрла. Тако је завршила зла краљица Језавеља.

1. Краљевима 16:29-33; 18:1-4; 21:1-16; 2. Краљевима 9:30-37.Питања

  • Ко је била Језавеља?
  • Зашто је једног дана краљ Ахав био тужан?
  • Шта је Језавеља урадила да би њен муж, Ахав, добио Навутејев виноград?
  • Кога је Јехова послао да би казнио Језавељу?
  • Као што можеш да видиш на слици, шта се десило када је Јуј дошао пред Језавељину палату?

Додатна питања