Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 65: Краљевство је подељено

Прича 65: Краљевство је подељено

Да ли знаш зашто овај човек цепа своју одећу на комаде? Јехова му је рекао да то уради. Тај човек је Божји пророк Ахија. Да ли знаш шта је то пророк? То је особа којој Бог унапред каже шта ће се догодити.

Ахија и Јеровоам

Ахија овде разговара са Јеровоамом. Јеровоам је био човек којег је Соломон одредио да надгледа грађевинске радове. Када је Ахија срео Јеровоама на путу, урадио је нешто необично. Скинуо је нов огртач који је имао на себи и поцепао га је на 12 делова. Затим је рекао Јеровоаму: ’Узми 10 делова за себе.‘ Да ли знаш зашто је Ахија дао Јеровоаму 10 делова?

Ахија је објаснио да ће Јехова узети краљевство од Соломона и да ће дати 10 племена Јеровоаму. То је значило да ће Соломоновом сину Ровоаму остати само два племена над којима ће владати.

Када је Соломон чуо шта је Ахија рекао Јеровоаму, много се наљутио. Покушао је да убије Јеровоама. Али, Јеровоам је побегао у Египат. Након неког времена, Соломон је умро. Он је био краљ 40 година, али сада је краљ постао његов син Ровоам. Јеровоам је чуо у Египту да је Соломон умро, па се зато вратио у Израел.

Ровоам није био добар краљ. Чак је био гори према народу од свог оца Соломона. Јеровоам и још неки важни људи отишли су код краља Ровоама и замолили га да буде бољи према народу. Али, Ровоам није хтео да слуша. У ствари, постао је још гори него што је био. Зато је народ поставио Јеровоама за краља над 10 племена, али два племена, Венијаминово и Јудино, задржала су Ровоама за свог краља.

Јеровоам није желео да његов народ иде у Јерусалим и да тамо обожава Јехову у храму. Зато је направио два златна телета и рекао народу десетоплеменског краљевства да њих обожава. Ускоро је земља постала пуна злочина и насиља.

И у двоплеменском краљевству су постојали проблеми. Није прошло ни пет година откако је Ровоам постао краљ, а египатски краљ је напао Јерусалим. Он је однео велико благо из Јеховиног храма. Тако је храм само кратко време остао онакав какав је био када је изграђен.

1. Краљевима 11:26-43; 12:1-33; 14:21-31.Питања

  • Како се зову ова два човека на слици, и ко су они били?
  • Шта је Ахија урадио са својим огртачем, и шта је то значило?
  • Шта је Соломон покушао да уради Јеровоаму?
  • Зашто је народ поставио Јеровоама за краља над десет племена?
  • Зашто је Јеровоам направио два златна телета, и какво је убрзо било стање у земљи?
  • Шта се догодило с двоплеменским краљевством и Јеховиним храмом у Јерусалиму?

Додатна питања