Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 62: Невоље у Давидовом дому

Прича 62: Невоље у Давидовом дому

Након што је Давид почео да влада у Јерусалиму, Јехова је дао његовој војсци многе победе над непријатељима. Јехова је обећао да ће Израелцима дати хананску земљу. И сада, уз Јеховину помоћ, сва та земља која им је била обећана најзад је постала њихова.

Давид је био добар владар. Волео је Јехову. Стога је прво што је урадио након што је освојио Јерусалим било то да је ту пренео Јеховин ковчег савеза. Желео је да изгради и храм у који би га ставио.

Када је остарио, Давид је направио једну велику грешку. Он је знао да је неисправно узети нешто што припада другоме. Али једне вечери, када је био на крову свог двора, гледао је доле и спазио једну веома лепу жену. Она се звала Витсавеја, а њен муж је био један од његових војника и звао се Урија.

Давид је толико желео Витсавеју да ју је довео на свој двор. Њен муж је био далеко у боју. Давид је водио љубав с њом и она је касније сазнала да ће добити бебу. Давид се много забринуо и поручио је заповеднику војске Јоаву да стави Урију усред битке да би био убијен. Када је Урија погинуо, Давид се оженио Витсавејом.

Јехова је био јако љут на Давида. Зато је послао свог слугу Натана да му каже за његове грехе. Овде можеш да видиш како Натан разговара с Давидом. Давиду је било јако жао што је то учинио, и зато га Јехова није казнио смрћу. Али, Јехова је рекао: ’Зато што си урадио те лоше ствари, имаћеш пуно проблема у свом дому.‘ И Давид је заиста имао пуно проблема!

Натан саветује Давида

Као прво, Витсавејин син је умро. Затим је Давидов прворођени син Амнон био насамо са својом сестром Тамаром и против њене жеље ју је волео. Давидов син Авесалом био је толико љут због тога да је убио Амнона. Касније је Авесалом придобио наклоност многих људи, и прогласио се за краља. На крају је Давид водио рат против Авесалома, и Авесалом је погинуо. Да, Давид је имао пуно проблема.

У међувремену, Витсавеја је родила сина који је добио име Соломон. Када је Давид постао стар и болестан, његов син Адонија је пробао да се прогласи за краља. Зато је Давид позвао свештеника који се звао Садок и рекао му да излије уље на Соломонову главу, како би показао да ће Соломон бити краљ. Убрзо после тога, Давид је умро у старости од 70 година. Владао је 40 година, и сада је Соломон постао израелски краљ.

2. Самуилова 11:1-27; 12:1-18; 1. Краљевима 1:1-48.Питања

  • Шта је уз Јеховину помоћ најзад било с хананском земљом?
  • Шта се једне вечери догодило када је Давид био на крову свог двора?
  • Зашто је Јехова био јако љут на Давида?
  • Према слици, кога је Јехова послао да укаже Давиду на његове грехе, и шта је тај човек рекао да ће Давид доживљавати?
  • Које је невоље Давид имао?
  • Ко је после Давида био краљ у Израелу?

Додатна питања