Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 60: Авигеја и Давид

Прича 60: Авигеја и Давид

Да ли знаш ко је ова лепа жена која прилази Давиду? Њено име је Авигеја. Она је била разумна и спречила је Давида да уради нешто врло лоше. Али пре него што сазнамо шта је то било, хајде да видимо шта се дешавало с Давидом.

Након што је побегао од Саула, Давид се сакрио у једну пећину. Тамо су му се придружила његова браћа и остатак породице. Укупно је дошло око 400 људи и Давид је постао њихов вођа. Тада је Давид отишао код моавског краља и рекао: ’Молим те, дозволи да моји отац и мајка остану код тебе док не видим шта ће бити са мном.‘ Касније су Давид и његови људи почели да се крију по планинама.

Давид је после тога срео Авигеју. Њен муж Навал био је богат и имао је пуно земље. Имао је 3000 оваца и 1000 коза. Навал је био зао човек. Његова жена Авигеја је била веома лепа и знала је како да исправно поступа. Једном је чак спасла своју породицу. Да видимо како.

Давид и његови људи били су добри према Навалу. Помогли су у чувању његових оваца. Зато је Давид једног дана послао своје људе да замоле Навала за једну услугу. Давидови људи су дошли код Навала када су он и његови помоћници стризали вуну. Био је празник и Навал је имао пуно добре хране. Зато су му Давидови људи рекли: ’Ми смо били добри према теби. Нисмо ти украли ниједну овцу, него смо ти помагали када си их чувао. Молимо те да нам сада даш мало хране.‘

’Нећу да дам храну људима као што сте ви‘, рекао је Навал. Био је веома дрзак према њима и рекао је лоше ствари о Давиду. Када су се људи вратили и испричали то Давиду, Давид се много наљутио. ’Узмите мачеве!‘, рекао је својим људима. И тако су кренули да убију Навала и његове људе.

Један Навалов радник, који је чуо како је Навал дрско говорио, испричао је Авигеји шта се догодило. Она је одмах припремила храну. Натоварила је магарце и кренула. Када је срела Давида, сишла је с магарца, поклонила се и рекла: ’Господине, молим те да не обраћаш пажњу на мог мужа Навала. Он је безуман и ради безумне ствари. Ево поклона. Узми га, молим те, и опрости нам то што се десило.‘

Авигеја доноси поклоне Давиду

’Ти си мудра жена‘, одговорио је Давид. ’Хтео сам да убијем Навала да бих му вратио за његово зло, али си ме ти спречила. Иди с миром кући.‘ Касније, када је Навал умро, Авигеја је постала једна од Давидових жена.

1. Самуилова 22:1-4; 25:1-43.Питања

  • Како се зове ова жена на слици која је изашла пред Давида, и каква је она била особа?
  • Ко је био Навал?
  • Зашто је Давид послао неке своје људе да замоле Навала за једну услугу?
  • Шта је Навал рекао Давидовим људима, и како је Давид реаговао на то?
  • Како је Авигеја показала да је била мудра жена?

Додатна питања