Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 59: Зашто Давид мора да бежи

Прича 59: Зашто Давид мора да бежи

Након што је Давид убио Голијата, заповедник израелске војске Авенир довео га је Саулу. Саул је био веома задовољан Давидом. Поставио га је за заповедника своје војске и узео га је да живи код њега, у краљевском дому.

Касније, када се војска враћала из борбе са Филистејима, жене су певале: ’Саул је убио хиљаде, али Давид је убио десетине хиљада.‘ Саул је био љубоморан што је Давиду одана већа част него њему. Али, Саулов син Јонатан није био љубоморан. Он је много волео Давида, а и Давид је волео њега. Зато су њих двојица обећала један другом да ће увек бити пријатељи.

Краљ Саул баца копље

Давид је јако лепо свирао на харфи, и Саул је волео да га слуша. Али, једног дана је Саул због љубоморе урадио нешто ужасно. Док је Давид свирао на харфи, Саул је узео копље и гађао га, говорећи: ’Приковаћу Давида за зид!‘ Али, Давид се измакао и копље је пролетело поред њега. Касније је Саул још једном гађао Давида копљем и промашио. Тако је Давид схватио да мора да буде веома опрезан.

Да ли се сећаш шта је Саул обећао? Рекао је да ће ономе ко убије Голијата дати своју ћерку за жену. Саул је на крају рекао Давиду да може да узме његову ћерку Михалу, али да најпре мора да убије 100 Филистеја. Замисли то! Саул се у ствари надао да ће Филистеји убити Давида. Али они га нису убили, тако да је Саул дао своју ћерку да буде Давидова жена.

Једног дана, Саул је рекао Јонатану и свим својим слугама да жели да убије Давида. Али, Јонатан је рекао оцу: ’Немој наудити Давиду. Он ти никада није урадио ништа лоше. Баш напротив, све што је урадио било ти је од велике помоћи. Ризиковао је живот када је убио Голијата, и када си то видео, било ти је драго.‘

Давид измиче копљу

Саул је послушао сина и обећао је да неће наудити Давиду. Давид се вратио и поново је служио Саулу у његовој кући као и раније. Међутим, једног дана док је Давид свирао, Саул га је поново гађао копљем. Давид се измакао и копље се заболо у зид. То је већ било трећи пут! Давид је сада знао да мора да бежи!

Те ноћи је Давид отишао својој кући. Али, Саул је послао људе да га убију. Михала је знала шта је њен отац планирао да уради. Зато је рекла свом мужу: ’Ако не побегнеш ноћас, сутра ћеш бити мртав.‘ Те ноћи, Михала је помогла Давиду да побегне кроз прозор. Давид је око седам година морао да се скрива на разним местима како га Саул не би пронашао.

1. Самуилова 18:1-30; 19:1-18.Питања

  • Зашто је Саул био љубоморан на Давида, и по чему се Саулов син Јонатан разликовао од њега?
  • Шта се десило једног дана када је Давид свирао Саулу на харфи?
  • Шта је Саул рекао да Давид мора да уради пре него што буде могао да узме његову ћерку Михалу за жену, и зашто је то рекао?
  • Како ова слика показује шта је Давид по трећи пут доживео док је свирао Саулу на харфи?
  • Како је Михала спасла живот Давиду, и шта је он морао да ради наредних седам година?

Додатна питања