Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 57: Бог бира Давида

Прича 57: Бог бира Давида
Давид спасава јагње

Да ли видиш шта се десило? Овај младић је спасао јагње од медведа. Медвед је дошао и ухватио јагње и хтео је да га поједе. Али дечак је потрчао за њим и спасао је јагње из његових чељусти. А када се медвед подигао, дечак га је зграбио, ударио га и убио! Једном другом приликом је спасао овцу од лава. Није ли то храбар дечак? Да ли знаш ко је он?

То је млади Давид. Он је живео у граду Витлејему. Његов деда је био Овид, син Руте и Воза. Да ли се сећаш њих? Давидов отац се звао Јесеј. Давид је чувао овце свог оца. Родио се 10 година након што је Јехова изабрао Саула за краља.

Дошло је време када је Јехова рекао Самуилу: ’Узми посебно уље и иди код Јесеја у Витлејем. Изабрао сам једног од његових синова за краља.‘ Када је Самуило видео Јесејевог најстаријег сина Елијава, помислио је: ’Сигурно је он тај којег је Јехова изабрао.‘ Али, Јехова му је рекао: ’Не гледај на то што је он висок и леп. Нисам њега изабрао за краља.‘

Зато је Јесеј позвао свог сина Авинадава и довео га пред Самуила. Али, Самуило је рекао: ’Не, Јехова није изабрао ни њега.‘ Затим је Јесеј довео сина Саму. ’Не, Јехова није изабрао ни њега‘, рекао је Самуило. Јесеј је извео пред Самуила седам синова, али Јехова није изабрао ниједног од њих. ’Јесу ли ти ово сви синови?‘, питао је Самуило.

’Имам још једног, најмлађег‘, рекао је Јесеј. ’Али он је напољу и чува овце.‘ Када су увели Давида, Самуило је видео да је он леп момак. ’То је тај‘, рекао је Јехова. ’Излиј уље на њега.‘ Самуило је тако и урадио. Доћи ће време када ће Давид постати израелски краљ.

1. Самуилова 17:34, 35; 16:1-13.Питања

  • Како се зове дечак са слике, и како знамо да је био храбар?
  • Где је Давид живео, и како су му се звали отац и деда?
  • Зашто је Јехова рекао Самуилу да оде у Витлејем, у Јесејеву кућу?
  • Шта се десило када је Јесеј извео седморицу својих синова пред Самуила?
  • Шта је Јехова рекао Самуилу када је био доведен Давид?

Додатна питања

Сазнајте више

БИБЛИЈСКЕ КАРТИЦЕ

Библијска картица: Давид

Можда си чуо причу о Давиду и Голијату, али постоји још много тога што можеш сазнати о Давиду.