Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Прича 56: Саул — први краљ у Израелу

Прича 56: Саул — први краљ у Израелу
Самуило помазује Саула за краља

Погледај како Самуило излива уље на главу овог човека. То је био обичај којим се показивало да је неко изабран за краља. Јехова је рекао Самуилу да излије уље на Саулову главу. То је било посебно, миришљаво уље.

Саул није сматрао да је довољно добар да би био краљ. ’Ја сам из Венијаминовог племена, најмањег племена у Израелу‘, рекао је он Самуилу. ’Зашто кажеш да ћу ја бити краљ?‘ Јехова је волео Саула јер се није правио да је велик и важан. Ето зашто га је Јехова изабрао за краља.

Али Саул није био ни сиромашан, ни мали човек. Потицао је из богате породице, и био је веома леп и висок. Био је за главу виши од било кога у Израелу! Такође, Саул је веома брзо трчао, а био је и веома јак. Народ се радовао што је Јехова изабрао Саула да буде краљ. Сви су узвикивали: ’Живео краљ!‘

Израелски непријатељи су били јаки као и увек. И даље су задавали пуно проблема Израелцима. Убрзо након што је Саул постао краљ, Амонци су дошли да се боре с њима. Али, Саул је скупио велику војску и победио је Амонце. Зато је народ био срећан што је он њихов краљ.

Како су пролазиле године, Саул је водио Израелце у многе победе над њиховим непријатељима. Он је имао и храброг сина који се звао Јонатан. Јонатан је такође помагао Израелцима да победе у многим биткама. Филистеји су и даље били најгори непријатељи Израелаца. Једног дана, хиљаде и хиљаде Филистеја су дошле да се боре против Израелаца.

Самуило је рекао Саулу да сачека док он дође и принесе жртву, то јест дар Јехови. Али, Самуило никако није стизао. Саул се уплашио да ће Филистеји започети бој, па је пожурио и сам принео жртву. Када је Самуило најзад дошао, рекао је Саулу да је био непослушан. ’Јехова ће изабрати другога да буде краљ над Израелом‘, рекао је Самуило.

Касније је Саул поново био непослушан. Зато му је Самуило рекао: ’Боље је послушати Јехову него му принети најбољу овцу као дар. Пошто ниси слушао Јехову, Јехова те неће оставити да будеш краљ над Израелом.‘

Из овога можемо извући једну добру поуку. Ово нам показује колико је важно да увек слушамо Јехову. Такође, видели смо да добра особа, као што је то био Саул, може да се промени и да постане лоша. Ми никад не желимо да постанемо лоши, зар не?

1. Самуилова, поглавља од 9 до 11; 13:5-14; 14:47-52; 15:1-35; 2. Самуилова 1:23.Питања

  • Шта Самуило ради на овој слици, и зашто?
  • Зашто је Јехова волео Саула?
  • Како се звао Саулов син, и шта је он радио?
  • Зашто Саул није сачекао Самуила да принесе жртву, већ је то сам урадио?
  • Које поуке можемо извући из извештаја о Саулу?

Додатна питања