Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 55: Мали дечак служи Богу

Прича 55: Мали дечак служи Богу

Није ли леп овај дечак? Његово име је Самуило. Човек који га мази по глави је израелски првосвештеник Илије. Самуилов отац Елкана и мајка Ана довели су Самуила код Илија.

Самуило упознаје првосвештеника Илија

Самуило је тада имао само четири или пет година. Али, он ће живети у Јеховином шатору састанка са Илијем и другим свештеницима. Зашто би Елкана и Ана довели Самуила док је још тако мали да служи Јехови у шатору састанка? Хајде да видимо.

Само неколико година раније, Ана је била веома тужна. То је било зато што није могла да има бебу, а она је то много, много желела. Зато се једног дана када је дошла у Јеховин шатор састанка овако молила: ’О, Јехова, немој ме заборавити! Ако ми даш сина, обећавам да ћу га дати теби да ти служи целог свог живота.‘

Јехова је услишио Анину молитву, и после неколико месеци, она је родила Самуила. Ана је волела свог сина и почела је да га учи о Јехови још док је био врло мали. Рекла је свом мужу: ’Чим Самуило довољно порасте да више не морам да га дојим, одвешћу га у шатор састанка да служи Јехови.‘

На овој слици видимо како су Елкана и Ана баш то урадили. Пошто су га родитељи тако добро поучили, Самуилу је било драго што је могао да служи Јехови у његовом шатору. Ана и Елкана су сваке године долазили да обожавају Бога у овом посебном шатору, као и да виде свог сина. Ана је сваки пут доносила нову одећу коју је направила за Самуила.

Како су године пролазиле, Самуило је и даље служио у Јеховином шатору састанка, и волели су га и Јехова и народ. Али, синови првосвештеника Илија, Офније и Финес, нису били добри. Они су радили многе лоше ствари и наводили су и друге да не слушају Јехову. Требало је да их Илије смени да не буду свештеници, али он то није урадио.

Млади Самуило није дозволио да било шта лоше што се радило у шатору састанка утиче на њега и да због тога престане да служи Јехови. Али, пошто је мало људи стварно волело Јехову, Јехова дуго није разговарао ни са једним човеком. Када је Самуило мало порастао, догодило се следеће:

Самуило је заспао у шатору састанка, и тада га је пробудио један глас. Самуило је рекао: ’Ево ме.‘ Онда је устао и отрчао до Илија и рекао: ’Звао си ме. Ево ме.‘

Али, Илије је одговорио: ’Нисам те звао. Врати се у кревет.‘ Стога се Самуило вратио у кревет.

Затим се и други пут чуло: ’Самуило!‘ Самуило је устао и опет отрчао до Илија. ’Звао си ме. Ево ме‘, рекао је. Али, Илије је одговорио: ’Нисам те звао, сине мој. Иди лези.‘ Стога се Самуило поново вратио у кревет.

’Самуило!‘, чуо се глас по трећи пут. Самуило је отрчао до Илија. ’Ево ме, јер овај пут мора да си ме звао‘, рекао је. Илије је схватио да га је то сигурно Јехова звао. Зато је рекао Самуилу: ’Иди поново лези, и ако те буде опет звао, реци: "Кажи, Јехова, јер твој слуга слуша.“‘

Када га је Јехова поново позвао, Самуило је управо тако урадио. Тада му је Јехова рекао да ће казнити Илија и његове синове. Касније су Офније и Финес погинули у бици с Филистејима, а када је Илије чуо шта се десило, пао је и сломио врат, те је и он умро. Тако се испунила Јеховина реч.

Самуило је одрастао и био последњи судија у Израелу. Када је остарио, народ му је рекао: ’Изабери нам краља који ће владати над нама.‘ Самуило није желео да то уради, зато што је Јехова био њихов краљ. Али, Јехова му је рекао да послуша народ.

1. Самуилова 1:1-28; 2:11-36; 4:16-18; 8:4-9.Питања

  • Како се зове овај мали дечак, и ко су остали са слике?
  • За шта се Ана једног дана молила када је дошла у Јеховин шатор, и како ју је Јехова услишио?
  • Колико је Самуило имао година када су га довели да служи у Јеховином шатору, и шта му је мајка правила сваке године?
  • Како су се звали Илијеви синови, и какви су они били?
  • Како се Јехова обратио Самуилу, и шта му је рекао?
  • Шта је Самуило постао када је одрастао, и шта се догодило када је остарио?

Додатна питања