Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 54: Најјачи човек

Прича 54: Најјачи човек

Да ли знаш како се звао најјачи човек који је икада живео? То је био судија Самсон. Самсон је добио снагу од Јехове. Чак и пре него што се Самсон родио, Јехова је његовој мајци рекао: ’Ускоро ћеш добити сина. Он ће предводити у избављању Израелаца од Филистеја.‘

Самсон се бори с лавом

Филистеји су били зао народ који је живео у Ханану. Они су имали пуно ратника и баш су задавали муке Израелцима. Једном, када је Самсон ишао тамо где су живели Филистеји, пред њега је искочио велики лав и почео да риче. Али, Самсон је убио лава, и то голим рукама. Такође је убио и на стотине Филистеја.

Касније се Самсон заљубио у жену која се звала Далила. Филистејске вође су обећале Далили да ће јој свако од њих дати по 1 100 сребрника ако им каже откуда Самсону толика снага. Далила је желела тај новац. Она није била Самсонов искрен пријатељ, нити је била пријатељ Божјег народа. Зато је стално испитивала Самсона откуда му толика снага.

Далила и Самсон

На крају је Далила успела да сазна од Самсона у чему је тајна његове снаге. ’Никада ми није била сечена коса‘, рекао је он. ’Откад сам се родио, Бог ме је изабрао да будем назиреј, његов посебан слуга. Ако би ми се одсекла коса, изгубио бих снагу.‘

Када је Далила то сазнала, успавала је Самсона на свом крилу. Затим је позвала једног човека да уђе и ошиша га. Када се Самсон пробудио, више није имао своју снагу. Тада су дошли Филистеји и ухватили га. Ископали су му оба ока и учинили га својим робом.

Самсон руши стубове

Једног дана, Филистеји су приредили велику прославу у част свом богу Дагону, и извели су Самсона да би га исмевали. У међувремену, Самсону је поново порасла коса. Самсон је рекао дечаку који га је водио за руку: ’Дај ми да опипам стубове који држе ову зграду.‘ Тада се Самсон помолио Јехови за снагу и наслонио на стубове. Узвикнуо је: ’Пусти ме нека умрем с Филистејима.‘ На тој прослави је било 3 000 Филистеја, и када је Самсон налегао на стубове, зграда се срушила и убила све те зле људе.

Судије, поглавља од 13 до 16.Питања

 • Како се звао најјачи човек који је икада живео, и ко му је дао снагу?
 • Као што можеш видети на слици, шта је Самсон урадио једном великом лаву?
 • Коју је тајну Самсон открио Далили, и како су га после тога Филистеји заробили?
 • Како је Самсон на крају свог живота изазвао смрт 3000 Филистеја?

Додатна питања

 • Прочитај Судије 13:1-14.

  Како су Маноје и његова жена пружили добар пример родитељима у васпитавању деце? (Суд. 13:8; Пс. 127:3; Еф. 6:4).

 • Прочитај Судије 14:5-9 и 15:9-16.

  Шта о деловању Јеховиног светог духа откривају извештаји о томе како је Самсон убио лава, покидао нову ужад којом је био везан и употребио магарећу чељуст да би убио 1000 људи?

  Како свети дух помаже нама данас? (Суд. 14:6; 15:14; Зах. 4:6; Дела 4:31).

 • Прочитај Судије 16:18-31.

  Како је лоше друштво утицало на Самсона, и шта ми можемо да научимо из тога? (Суд. 16:18, 19; 1. Кор. 15:33).