Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 52: Гедеон и његових 300 људи

Прича 52: Гедеон и његових 300 људи

Да ли видиш шта се овде дешава? То су израелски ратници. Људи који су се сагнули пију воду. Човек који стоји покрај њих је судија Гедеон. Он посматра како они пију воду.

Погледај пажљиво како ови људи пију воду на различите начине. Неки се сагињу лицем скроз до воде. Али, један од њих је захватио воду рукама, тако да може да посматра шта се дешава око њега. То је важно, јер је Јехова рекао Гедеону да изабере само оне људе који су опрезни и док пију. Остали, рекао је Бог, треба да се врате кући. Хајде да видимо зашто.

Израелци су поново били у великој невољи. То је било зато што нису слушали Јехову. Мадијанци су постали моћнији од њих и били су сурови према њима. Зато су Израелци завапили ка Јехови за помоћ, и Јехова је чуо њихове вапаје.

Јехова је рекао Гедеону да сакупи војску, и он је окупио 32 000 ратника. Али, у непријатељској војсци је било 135 000 људи. Па ипак, Јехова је рекао Гедеону: ’Имаш превише људи.‘ Зашто је Јехова то рекао?

Зато што ако би Израелци победили, могли би да помисле да су то успели својом заслугом. Могли би да помисле да им за победу није требала Јеховина помоћ. Стога је Јехова рекао Гедеону: ’Реци свим људима који се плаше да се врате кући.‘ Када је Гедеон то урадио, 22 000 ратника је отишло својим кућама. Тако је с њим остало 10 000 људи који ће се борити против свих оних 135 000 војника.

Гедеон тестира своје људе

Али, слушај ово! Јехова је рекао: ’Још увек имаш превише људи.‘ Зато је рекао Гедеону да одведе људе да пију на овом потоку и да онда пошаље кући све оне који се сагну лицем до воде да би пили. ’Даћу ти победу са 300 људи који су гледали око себе док су пили‘, обећао је Јехова.

Дошло је време за битку. Гедеон је поделио 300 људи у три групе. Свакоме је дао по један рог и ћуп у којем је била бакља. Око поноћи, сви су опколили логор непријатељских војника. Тада су сви у исто време задували у рогове, разбили ћупове и повикали: ’Мач Јеховин и Гедеонов!‘ Када су се непријатељски војници пробудили, били су збуњени и уплашени. Сви су почели да беже и Израелци су добили битку.

Судије, поглавља од 6 до 8.Питања

  • Како и зашто су се Израелци нашли у великој невољи?
  • Зашто је Јехова рекао Гедеону да има превише људи у својој војсци?
  • Колико је људи остало након што је Гедеон рекао да се они који се плаше врате кући?
  • Како је, према слици, Јехова смањио број Гедеонове војске на свега 300 људи?
  • Како је Гедеон организовао својих 300 људи, и како је Израел однео победу?

Додатна питања