Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 51: Рута и Нојемина

Прича 51: Рута и Нојемина

У Библији ћеш наћи књигу која се зове Рута. То је прича о једној породици која је живела у време када су у Израелу владале судије. Рута је била једна млада жена из моавске земље; она није била из Божје нације Израел. Али, када је сазнала за истинитог Бога Јехову, Рута га је много заволела. Нојемина је била једна старија жена која је помогла Рути да сазна за Јехову.

Нојемина је била Израелка. Она, њен муж и њихова два сина преселили су се у земљу Моав у време када у Израелу није било довољно хране. А онда је једног дана умро Нојеминин муж. Касније су се њени синови оженили Моавкама које су се звале Рута и Орфа. Али око 10 година касније, умрла су и Нојеминина два сина. Како су само Нојемина и те две жене биле тужне! Шта ће Нојемина сада урадити?

Једног дана, Нојемина је одлучила да се врати кући у свој народ, што је био веома дуг пут. Рута и Орфа су желеле да остану уз њу, тако да су и оне пошле. Али, након што су прешле један мањи део пута, Нојемина се окренула ка њима и рекла: ’Вратите се кући и останите са својим мајкама.‘

Нојемина их је пољубила за растанак. Тада су оне почеле да плачу, јер су много волеле Нојемину. Рекле су: ’Не! Ићи ћемо с тобом у твој народ.‘ Али, Нојемина им је одговорила: ’Кћери моје, морате се вратити. Биће вам боље код ваших кућа.‘ Тако је Орфа пошла својој кући. Али, Рута није отишла.

Нојемина се окренула према њој и рекла: ’Орфа је отишла. Иди и ти кући.‘ Али, Рута је одговорила: ’Немој ме наговарати да те оставим! Пусти ме да идем с тобом. Где ти идеш, ићи ћу и ја, и где ти живиш, живећу и ја. Твој народ биће мој народ, и твој Бог биће мој Бог. Где ти умреш, умрећу и ја, и тамо ћу бити сахрањена.‘ Када је Рута то рекла, Нојемина је више није наговарала да иде кући.

Тако су њих две стигле у Израел. Ту су остале да живе. Рута је одмах почела да ради у пољу, јер је било време за скупљање јечма. Човек који се звао Воз дозволио јој је да скупља јечам на његовим пољима. Да ли знаш ко је била Возова мајка? То је била Рава из Јерихона.

Једног дана, Воз је рекао Рути: ’Чуо сам све о теби, и колико си добра према Нојемини. Знам да си оставила оца и мајку и своју земљу и да си дошла да живиш међу народом који никада раније ниси познавала. Нека Јехова буде добар према теби!‘

Рута је на то рекла: ’Господине, ви сте веома добри према мени. Утешили сте ме, јер лепо разговарате са мном.‘ Возу се Рута много допала и он се ускоро оженио њом. Нојемина је била веома срећна због тога! Али, била је још срећнија када се Рути и Возу родио њихов први син, који је добио име Овид. Касније је Овид постао прадеда Давида, о коме ћемо касније пуно сазнати.

Рута и Нојемина

Библијска књига Рута.Питања

  • Како се Нојемина нашла у моавској земљи?
  • Ко су биле Рута и Орфа?
  • Шта је урадила Рута, а шта Орфа када им је Нојемина рекла да се врате свом народу?
  • Ко је био Воз, и како је помогао Рути и Нојемини?
  • Како се звало дете које се родило Возу и Рути, и зашто треба да га упамтимо?

Додатна питања

Сазнајте више

БИБЛИЈСКИ СТРИПОВИ

Рута је била веран пријатељ

Иако није била Израелка, Бог ју је заволео и благословио због њене верности.