Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 50: Две храбре жене

Прича 50: Две храбре жене

Када би Израелци упали у невоље, завапили би ка Јехови. Јехова би им одговорио тако што би им дао храбре вође које су им помагале. Библија назива те вође судијама. Исус Навин је био први судија, а неки од судија након њега били су Готонило, Аод и Самегар. Међутим, међу онима који су помогли Израелу биле су и две жене које су се звале Девора и Јаиља.

Девора разговара с Вараком

Девора је била пророчица. Јехова јој је давао информације о будућности, а онда би она преносила народу шта је Јехова рекао. Девора је била и судија. Она је седела испод једне палме у брдима, и људи су долазили код ње да би им она помогла када су имали проблеме.

У то време, ханански краљ је био Јавин. Он је имао 900 ратних кочија. Његова војска је била толико јака да су многи Израелци били приморани да буду Јавинове слуге. Заповедник Јавинове војске звао се Сисара.

Једног дана, Девора је поручила судији Вараку: ’Јехова је рекао: "Узми 10 000 људи и поведи их на планину Тавор. Тамо ћу ти предати Сисару. Даћу ти победу над њим и његовом војском.“‘

Варак је рекао Девори: ’Ићи ћу ако и ти пођеш са мном.‘ Девора је пошла с њим, али му је рекла: ’Неће теби припасти заслуга за победу, јер ће Јехова предати Сисару у руке једне жене.‘ Тако је и било.

Варак је сишао с планине Тавор и кренуо у сусрет Сисариним војницима. Јехова је одједном проузроковао поплаву, тако да су се многи непријатељски војници удавили. Али, Сисара је извукао своје кочије и побегао.

Варак, Јаиља и Сисара

Убрзо је Сисара дошао до Јаиљиног шатора. Она га је позвала да уђе и дала му је да попије мало млека. Од тога му се приспавало и убрзо је заспао чврстим сном. Тада је Јаиља узела један колац од шатора и забила га у главу тог злог човека. После је дошао Варак и она му је показала мртвог Сисару! Као што видиш, испунило се оно што је Девора рекла.

На крају је био убијен и краљ Јавин, тако да су Израелци неко време живели у миру.

Судије 2:14-22; 4:1-24; 5:1-31.Питања

  • Ко су биле судије, и како се звао први од њих?
  • Коју је посебну предност имала Девора, и шта је то укључивало?
  • Када је Израелу претила опасност од краља Јавина и његовог војсковође Сисаре, коју је поруку од Јехове Девора пренела судији Вараку, и коме је требало да припадне слава?
  • Како је Јаиља показала да је храбра жена?
  • Шта се догодило након смрти краља Јавина?

Додатна питања