Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 49: Сунце стоји

Прича 49: Сунце стоји

Погледај Исуса Навина. Он овде говори: ’Стани, сунце!‘ И сунце је стварно стало. Цео дан је стајало насред неба. То је Јехова учинио! Али, хајде да видимо зашто је Исус Навин желео да сунце настави да сија.

Сунце

Када су петорица краљева из Ханана почели да се боре против Гаваоњана, Гаваоњани су послали једног човека да замоли Исуса Навина за помоћ. ’Брзо дођи код нас!‘, рекао је човек. ’Спаси нас! Сви краљеви из брдовите земље дошли су да се боре против твојих слугу.‘

Исус Навин и сви његови ратници одмах су кренули. Пешачили су целу ноћ. Када су стигли до Гаваона, војници оних пет краљева су се уплашили и почели да беже. Тада је Јехова учинио да почне да пада велики град с неба, тако да је више војника погинуло од града, него што су их убили ратници Исуса Навина.

Исус Навин

Исус Навин је видео да ће ускоро заћи сунце. Кад буде пао мрак, многи војници те петорице краљева ће побећи. Ето зашто се Исус Навин помолио Јехови и рекао: ’Стани, сунце!‘ Пошто је сунце наставило да сија, Израелци су могли да заврше борбу и да победе.

У Ханану је било још много злих краљева који су мрзели Божји народ. Исусу Навину и његовој војсци требало је око шест година да би победили 31 краља у тој земљи. Када су то успели, Исус Навин се потрудио да се хананска земља раздели оним племенима којима је још увек требала територија.

Прошло је пуно година и на крају је Исус Навин умро када је имао 110 година. Докле год су он и његови пријатељи били живи, народ је слушао Јехову. Али, када су ти добри људи умрли, народ је почео да ради лоше ствари и да упада у невоље. Тада им је заиста била потребна Божја помоћ.

Исус Навин 10:6-15; 12:7-24; 14:1-5; Судије 2:8-13.Питања

  • Шта је Исус Навин рекао на овој слици, и зашто?
  • Како је Јехова помогао Исусу Навину и његовим ратницима?
  • Колико је непријатељских краљева Исус Навин победио, и колико му је времена требало за то?
  • Зашто је Исус Навин поделио хананску земљу?
  • Колико је Исус Навин имао година када је умро, и шта је било с народом након тога?

Додатна питања