Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 48: Мудри Гаваоњани

Прича 48: Мудри Гаваоњани

Сада су се многи градови у Ханану припремали за рат са Израелом. Мислили су да могу да победе. Али, људи из оближњег града Гаваона нису тако мислили. Веровали су да Бог помаже Израелцима, и нису желели да се боре против Бога. Да ли знаш шта су зато Гаваоњани урадили?

Одлучили су да се преруше како би изгледало као да живе негде далеко. Зато су неки од њих узели стару одећу и изношене сандале. На магарце су ставили старе вреће, и узели су стари, суви хлеб. Затим су отишли код Исуса Навина и рекли: ’Ми долазимо из веома далеке земље, јер смо чули о вашем великом Богу, Јехови. Чули смо шта је све урадио за вас у Египту. Зато су нам наше вође рекле да спремимо храну за пут и да идемо и кажемо вам: "Ми смо ваше слуге. Обећајте нам да нећете ратовати с нама.“ Ево, видите да нам је одећа изношена од дугог пута и да је хлеб постао стар и тврд.‘

Исус Навин и друге вође поверовале су Гаваоњанима. Зато су обећали да се неће борити против њих. Али, три дана касније, сазнали су да Гаваоњани у ствари живе близу њих.

’Зашто сте нам рекли да долазите из далеке земље?‘, питао их је Исус Навин.

Гаваоњани су одговорили: ’То смо урадили зато што смо чули да је ваш Бог Јехова обећао да ће вам дати сву ову земљу Ханан. Зато смо се уплашили да ћете нас убити.‘ Али, Израелци су одржали своје обећање и нису убили Гаваоњане. Уместо тога, учинили су их својим слугама.

Јерусалимски краљ је био љут што су Гаваоњани склопили мир са Израелцима. Зато је рекао четворици других краљева: ’Дођите и помозите ми у борби против Гаваона.‘ Тих пет краљева су тако и урадили. Да ли је било мудро што су Гаваоњани склопили мир са Израелцима, јер су због тога ти краљеви дошли да се боре против њих? Хајде да видимо.

Исус Навин 9:1-27; 10:1-5.

Исус Навин и Гаваоњани


Питања

  • По чему су се Гаваоњани разликовали од Хананаца из околних градова?
  • Као што је показано на слици, шта су Гаваоњани урадили, и зашто?
  • Шта су Исус Навин и израелске вође обећали Гаваоњанима, али шта су након три дана открили?
  • Шта се догодило када су краљеви из других градова чули да су Гаваоњани склопили мир са Израелом?

Додатна питања