Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 47: Лопов у Израелу

Прича 47: Лопов у Израелу
Ахан сакрива оно што је украо

Погледај шта овај човек закопава у свом шатору! Једну лепу хаљину, златну шипку и комаде сребра. То је узео из Јерихона. Али, шта је требало урадити са стварима из Јерихона? Да ли се сећаш?

Требало их је уништити, а злато и сребро је требало предати у ризницу Јеховиног шатора састанка. Дакле, ови људи нису били послушни Богу. Украли су оно што је припадало њему. Човек који је то урадио звао се Ахан, а остали који су с њим су чланови његове породице. Хајде да видимо шта се даље десило.

Након што је Ахан украо те ствари, Исус Навин је послао људе да се боре против града Гаја. Али, они су били поражени у тој бици. Неки су погинули, а остали су се разбежали. Исусу Навину је било веома тешко због тога. Легао је лицем према земљи и молио се Јехови: ’Зашто си дозволио да нам се то догоди?‘

Јехова је одговорио: ’Устани! Израел је згрешио. Узели су неке ствари које је требало уништити или предати у шатор састанка. Украли су једну лепу хаљину и сакрили је. Нећу вас благословити док не уништите то, као и онога ко је украо те ствари.‘ Јехова је рекао да ће показати Исусу Навину о којем се то лошем човеку радило.

Зато је Исус Навин сакупио народ и Јехова је издвојио тог лошег човека — Ахана. Ахан је рекао: ’Згрешио сам. Видео сам једну лепу хаљину, и златну шипку и комаде сребра. Толико сам их пожелео, да сам их узео. Наћи ћете их закопане у мом шатору.‘

Када су пронашли те ствари и донели их Исусу Навину, он је рекао Ахану: ’Зашто си нам нанео невољу? Сада ће Јехова теби нанети невољу!‘ Након тога, сав народ је каменовао Ахана и његову породицу. Зар нам то не показује да никада не треба да узимамо оно што није наше?

После тога су Израелци отишли и поново се борили против Гаја. Овог пута, Јехова је помогао свом народу и они су победили.

Исус Навин 7:1-26; 8:1-29.Питања

  • Ко је човек на слици који сакрива вредне ствари које је узео из Јерихона, и ко му помаже?
  • Зашто је оно што су Ахан и његова породица урадили веома озбиљна ствар?
  • Шта је Јехова рекао када је Исус Навин питао зашто су Израелци поражени у бици код Гаја?
  • Шта је било са Аханом и његовом породицом након што су доведени пред Исуса Навина?
  • Којој нас важној поуци учи Аханова казна?

Додатна питања