Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 46: Јерихонске зидине

Прича 46: Јерихонске зидине

Како су срушене јерихонске зидине? Изгледа као да је на њих пала нека велика бомба. Али у то време нису постојале бомбе; нису постојале чак ни пушке. То је било још једно чудо од Јехове! Хајде да видимо како се то догодило.

Зидови Јерихона падају

Слушај шта је Јехова рекао Исусу Навину: ’Ти и твоји ратници треба да марширате око града. Шест дана обиђите по један круг око њега. Носите са собом ковчег савеза. Седам свештеника треба да иде испред вас и да дува у рогове.

’Седмог дана ћете седам пута марширати око града. Затим затрубите у рогове и сви углас узвикните велики ратни поклич. Тада ће се зидови потпуно срушити!‘

Исус Навин и народ урадили су онако како је Јехова рекао. Док су марширали, сви су ћутали. Нико није изустио ни једну једину реч. Све што се чуло био је звук рогова и бат корака. Непријатељи Божјег народа у Јерихону сигурно су се уплашили. Да ли видиш црвено уже које виси с једног прозора? Чији је то прозор? Да, Рава је урадила онако како су јој рекла двојица ухода. Цела њена породица је унутра с њом и посматрају шта се дешава.

Исус Навин

На крају, седмог дана, након што су седам пута марширали око града, зачули су се рогови, ратници су повикали и зидови су се срушили. Тада је Исус Навин рекао: ’Убијте све и спалите град. Све спалите. Сачувајте само сребро, злато, бакар и гвожђе, и то дајте у ризницу Јеховиног шатора.‘

Двојици ухода Исус Навин је рекао: ’Идите у Равину кућу и изведите њу и целу њену породицу.‘ Рава и њена породица су били поштеђени, баш као што су јој уходе и обећале.

Исус Навин 6:1-25.Питања

  • Шта је Јехова рекао да ратници и свештеници раде шест дана?
  • Шта је требало да се уради седмог дана?
  • Као што видиш на слици, шта се десило с јерихонским зидинама?
  • Зашто је с једног прозора висило црвено уже?
  • Шта је Исус Навин рекао ратницима да ураде с људима и градом, а шта са сребром, златом, бакром и гвожђем?
  • Које су наређење добила двојица ухода?

Додатна питања