Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 44: Рава скрива уходе

Прича 44: Рава скрива уходе

Ови људи су у невољи. Морају да беже или ће бити убијени. То су израелске уходе, а жена која им помаже је Рава. Рава живи у кући на зидинама града Јерихона. Хајде да откријемо зашто су се ови људи нашли у невољи.

Израелци су били спремни да пређу реку Јордан и да уђу у хананску земљу. Али пре тога, Исус Навин је послао двојицу ухода. Он им је рекао: ’Идите и видите земљу и град Јерихон.‘

Рава и двојица Израелских ухода

Када су уходе ушле у Јерихон, отишле су у Равину кућу. Али, неко је рекао јерихонском краљу: ’Ноћас су дошла двојица Израелаца да извиде земљу.‘ Када је то чуо, краљ је послао људе код Раве и они су јој наредили: ’Изведи људе које имаш у кући!‘ Али, Рава је сакрила уходе на кров. Зато је рекла: ’Истина је да су неки људи дошли у моју кућу, али нисам знала одакле су. Отишли су баш кад се смркавало, пре него што се затворила градска капија. Ако пожурите, ухватићете их!‘ Тако су ти људи кренули у потеру за њима.

Након што су они отишли, Рава се брзо попела на кров. ’Знам да ће вам Јехова дати ову земљу‘, рекла је уходама. ’Чули смо да је он раздвојио Црвено море када сте одлазили из Египта и да сте убили краљеве Сиона и Ога. Била сам добра према вама и зато ми, молим вас, обећајте да ћете и ви бити добри према мени. Поштедите ми оца и мајку, и браћу и сестре.‘

Уходе су обећале да ће их поштедети, али Рава је морала нешто да уради. ’Узми ово црвено уже и вежи га на прозор‘, рекле су уходе, ’и сакупи све своје рођаке у своју кућу. Када се будемо вратили да освојимо Јерихон, видећемо то уже на твом прозору и нећемо убити никога у кући.‘ Када су се уходе вратиле у логор, испричале су Исусу Навину све што се догодило.

Исус Навин 2:1-24; Јеврејима 11:31.Питања

  • Где је Рава живела?
  • Ко су ова два човека са слике, и зашто су дошли у Јерихон?
  • Шта је јерихонски краљ наредио Рави, и шта му је она одговорила?
  • Како је Рава помогла двојици Израелаца, и шта је затражила од њих?
  • Шта су двојица ухода обећала Рави?

Додатна питања

Сазнајте више

УЧИМО ИЗ БИБЛИЈЕ

Рава је имала веру у Јехову

Сазнајте како су Рава и њена породица спасени када је Јерихон био уништен.

СТРАЖАРСКА КУЛА

Рава је „због дела била проглашена праведном“

Како нам прича о Рави показује да у Јеховиним очима нико од нас није безначајан? Чему нас поучава њена вера?