Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 43: Исус Навин постаје вођа

Прича 43: Исус Навин постаје вођа

Мојсије је желео да уђе у Ханан са Израелцима. Зато је замолио: ’Јехова, пусти ме да пређем реку Јордан и да видим ту добру земљу.‘ Али, Јехова је рекао: ’Доста! Немој више то да спомињеш!‘ Да ли знаш зашто је Јехова то рекао?

Рекао је то због онога што се десило када је Мојсије ударио у стену. Сети се, он и Арон нису исказали част Јехови. Нису рекли народу да им је у ствари Јехова дао воду из стене. Зато је Јехова казао да их неће пустити да уђу у Ханан.

Стога је Јехова неколико месеци након што је Арон умро рекао Мојсију: ’Узми Исуса Навина и изведи га пред свештеника Елеазара и народ. Тамо пред свима реци да је Исус Навин нови вођа.‘ Мојсије је урадио баш тако како је Јехова рекао, као што можеш да видиш на овој слици.

Мојсије проглашава Исуса Навина новим вођом

Затим је Јехова рекао Исусу Навину: ’Буди јак и не бој се. Ти ћеш увести Израелце у хананску земљу коју сам им обећао, и ја ћу бити с тобом.‘

После је Јехова рекао Мојсију да се попне високо на врх планине Навав у земљи Моав. Одатле је Мојсије могао да гледа преко реке Јордан и да види прекрасну хананску земљу. Јехова је рекао: ’То је земља коју сам обећао да ћу дати деци Аврахама, Исака и Јакова. Дао сам ти да је видиш, али ти нећу дати да уђеш у њу.‘

Тамо, на врху планине Навав, Мојсије је умро. Имао је 120 година. Још увек је био јак и вид му је још био добар. Народ је био веома тужан и сви су плакали кад је Мојсије умро. Али, били су срећни што су имали новог вођу, Исуса Навина.

Бројеви 27:12-23; Поновљени закони 3:23-29; 31:1-8, 14-23; 32:45-52; 34:1-12.Питања

  • Ко су ова два човека на слици који стоје с Мојсијем?
  • Шта је Јехова рекао Исусу Навину?
  • Зашто се Мојсије попео на врх планине Навав, и шта му је Јехова рекао?
  • Колико је Мојсије имао година када је умро?
  • Зашто је народ био тужан, али који је разлог за радост имао?

Додатна питања

Сазнајте више

БИБЛИЈСКЕ КАРТИЦЕ

Библијска картица: Исус Навин

Како су Исус Навин и његова војска успели да сруше зидине Јерихона? Одштампај ову библијску картицу и сазнај више о овој неустрашивој библијској личности.