Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 42: Магарица говори

Прича 42: Магарица говори

Да ли си икада чуо да магарац говори? Вероватно ћеш рећи: ’Нисам. Животиње не могу да говоре.‘ Али, у Библији можемо читати о једној магарици која је говорила. Хајде да видимо како се то догодило.

Анђео

Израелци су били скоро спремни да уђу у земљу Ханан. Валак, моавски краљ, бојао се Израелаца. Зато је послао људе да доведу једног препреденог човека који се звао Валам, да дође и прокуне Израелце. Валак је обећао да ће дати Валаму пуно новаца, и зато је Валам сео на своју магарицу и пошао да се види с Валаком.

Јехова није желео да Валам прокуне његов народ. Зато је послао анђела с дугачким мачем да стане на пут и заустави Валама. Валам није могао да види анђела, али га је видела његова магарица. Зато је магарица пробала да заобиђе анђела, и на крају је легла на пут. Валам је био веома љут, па је почео да удара магарицу штапом.

Тада је Јехова учинио да Валам чује како му магарица говори. ’Шта сам ти урадила да ме тако тучеш?‘, питала је магарица.

Валам на магарици

’Правиш ме лудим‘, рекао је Валам. ’Да имам мач, убио бих те!‘

’Јесам ли икада раније била таква према теби?‘, питала је магарица.

’Ниси‘, одговорио је Валам.

Тада је Јехова пустио да и Валам види да на путу стоји анђео с мачем. Анђео је рекао: ’Зашто тучеш своју магарицу? Дошао сам да те зауставим, јер не треба да идеш да прокунеш Израел. Да магарица није пробала да ме заобиђе, убио бих те, али њој не бих наудио.‘

Валам је рекао: ’Згрешио сам. Нисам знао да си ти стајао на путу.‘ Анђео је пустио Валама да прође, тако да је он отишао да се види с Валаком. Валам је ипак пробао да прокуне Израел, али, уместо тога, Јехова је учинио да га три пута благослови.

Бројеви 21:21-35; 22:1-40; 23:1-30; 24:1-25.Питања

  • Ко је био Валак, и зашто је позвао Валама?
  • Зашто је Валамова магарица легла на пут?
  • Шта је магарица рекла Валаму?
  • Шта је анђео рекао Валаму?
  • Шта се десило када је Валам пробао да прокуне Израел?

Додатна питања