Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 41: Бакарна змија

Прича 41: Бакарна змија
Мојсије и бакарна змија

Да ли ово изгледа као да се права змија обмотала око стуба? То није права змија. Направљена је од бакра. Јехова је рекао Мојсију да је стави на стуб како би људи могли да погледају у њу и остану живи. Али друге змије на земљи јесу праве. Оне су уједале људе и због тога би се они разболели. Да ли знаш зашто?

То је било због тога што су Израелци говорили против Бога и Мојсија. Они су приговарали: ’Зашто си нас извео из Египта да умремо у овој пустињи?‘ Овде нема ни хране, ни воде. И не можемо више да једемо ову ману.‘

Али, мана је била добра храна. Јехова им је чудом дао ману. Чудом им је дао и воду. Али народ није био захвалан што се Бог тако бринуо о њима. Зато је Јехова послао те отровне змије да би казнио Израелце. Змије су их уједале, тако да су многи умрли.

Израелце уједају змије

На крају су људи дошли код Мојсија и рекли: ’Згрешили смо, јер смо говорили против Јехове и тебе. Помоли се сада Јехови да отера ове змије.‘

Зато се Мојсије помолио за народ. И Јехова му је рекао да направи ту бакарну змију. Рекао му је да је стави на стуб и да свако кога је ујела змија погледа у њу. Мојсије је урадио тачно онако како је Бог рекао. И људи који су били уједени гледали су у бакарну змију и поново им је било добро.

Из овога можемо извући једну поуку. Сви смо ми на неки начин попут тих Израелаца које су ујеле змије. Сви можемо да умремо. Погледај око себе и видећеш да људи старе, постају болесни и умиру. То је зато што су се први људи, Адам и Ева, окренули од Јехове, а ми смо сви њихова деца. Али, Јехова нам је на један начин пружио могућност да вечно живимо.

Јехова је послао на земљу свог Сина, Исуса Христа. Исус је био прибијен на стуб, зато што су многи мислили да је био лош. Али, Јехова је дао Исуса да би нас спасао. Ако га слушамо и следимо, моћи ћемо да имамо вечни живот. Али, касније ћемо сазнати више о томе.

Бројеви 21:4-9; Јован 3:14, 15.Питања

 • Шта је на слици обмотано око стуба, и зашто је Јехова рекао Мојсију да то стави тамо?
 • Како су Израелци показали да су били незахвални за све што је Бог урадио за њих?
 • Шта је народ замолио Мојсија да уради када је Јехова послао отровне змије да би их казнио?
 • Зашто је Јехова рекао Мојсију да направи бакарну змију?
 • Коју поуку можемо извући из ове приче?

Додатна питања

 • Прочитај Бројеве 21:4-9.

  Како нам то што су се Израелци жалили на оно што су добијали од Јехове служи као упозорење? (Бр. 21:5, 6; Римљ. 2:4).

  Како су Израелци у каснијим вековима употребљавали бакарну змију, и шта је урадио краљ Језекија? (Бр. 21:9; 2. Краљ. 18:1-4).

 • Прочитај Јована 3:14, 15.

  Како је постављање бакарне змије на стуб на добар начин представљало прибијање Исуса Христа на стуб? (Гал. 3:13; 1. Петр. 2:24).