Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 37: Шатор за обожавање

Прича 37: Шатор за обожавање

Да ли знаш која је ово грађевина? То је посебан шатор за обожавање Јехове. Он се још назива шатор састанка. Народ га је направио годину дана након што је изашао из Египта. Да ли знаш чија је била замисао да се он направи?

Шатор састанка

То је била Јеховина замисао. Док је Мојсије био на планини Синај, Јехова му је рекао како да направи тај шатор. Рекао је да га направи тако да може лако да се расклапа. На тај начин, његови делови би могли да се пренесу на друго место и да се тамо поново саставе. Стога, када су се Израелци селили с једног места у пустоши на друго, они су са собом носили и шатор.

Ако погледаш у малу собу у дну шатора, видећеш једну кутију, то јест сандук. Он се назива ковчег савеза. На оба његова краја био је по један анђео, то јест херувим, израђен од злата. Бог је поново написао Десет заповести на две камене плоче, јер је Мојсије разбио оне прве. Те плоче су се чувале у ковчегу савеза. Такође, у њему се чувао и један ћуп с маном. Да ли се сећаш шта је мана?

Јехова је за првосвештеника изабрао Мојсијевог брата Арона. Он је водио народ у обожавању Јехове. Његови синови су такође били свештеници.

Погледај сада већу собу у шатору. Она је дупло већа од мале собе. Да ли видиш кутију, то јест ковчежић, са којег се подиже дим? То је олтар на којем су свештеници спаљивали нешто миришљаво што се зове кад. Ту је и свећњак који има седам свећа. А трећа ствар у соби је сто. На њему стоји 12 векни хлеба.

У дворишту шатора састанка налази се велика посуда, то јест умиваоник, који је био пун воде. Свештеници је користе за прање. Ту је и велики олтар. На њему се заклане животиње спаљују као жртве Јехови. Шатор за обожавање се налази у средини логора, а Израелци живе у својим шаторима који су подигнути око њега.

Излазак 25:8-40; 26:1-37; 27:1-8; 28:1; 30:1-10, 17-21; 34:1, 2; Јеврејима 9:1-5.Питања

  • Како се назива грађевина на слици, и за шта се она користила?
  • Зашто је Јехова рекао Мојсију да направи шатор који ће се лако расклапати?
  • Шта је представљао сандук у малој просторији на крају шатора, и шта се налазило у њему?
  • Кога је Јехова изабрао за првосвештеника, и које је дужности он имао?
  • Кажи које су се три ствари налазиле у већој соби у шатору.
  • Које су се још две ствари налазиле у дворишту шатора, и за шта су се користиле?

Додатна питања