Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 36: Златно теле

Прича 36: Златно теле

Ох, не! Шта то народ сада ради? Моли се телету! Зашто они то раде?

Пошто је Мојсије дуго остао на планини, народ је рекао: ’Не знамо шта се десило с Мојсијем. Зато хајде да направимо бога који ће нас одвести из ове земље.‘

Мојсије баца две камене плоче

’У реду‘, рекао је Мојсијев брат Арон. ’Скините златне минђуше и донесите ми.‘ Када је народ то урадио, Арон их је истопио и направио златно теле. Народ је рекао: ’Ово је наш Бог који нас је извео из Египта!‘ Потом су Израелци направили велико славље и обожавали златно теле.

Када је Јехова то видео, био је много љут. Зато је рекао Мојсију: ’Пожури и сиђи. Народ ради нешто веома лоше. Заборавили су моје законе и клањају се златном телету.‘

Људи обожавају златно теле

Мојсије је брзо сишао с планине. Када се приближио, имао је шта да види. Народ је певао и играо око златног телета! Мојсије је био толико љут да је бацио на земљу две камене плоче на којима су били закони, и оне су се разбиле у парампарчад. Онда је узео златно теле и истопио га. Затим га је смрвио у прах.

То што је народ урадио било је јако лоше. Зато је Мојсије рекао неким људима да узму мачеве. ’Зли људи који су обожавали златно теле морају умрети‘, рекао је Мојсије. Тако је убијено 3 000 људи! Зар нам то не показује да треба да пазимо да обожавамо само Јехову, а не лажне богове?

Излазак 32:1-35.Питања

  • Шта раде људи са ове слике, и зашто?
  • Зашто је Јехова био љут, и како је Мојсије реаговао када је видео шта је народ урадио?
  • Шта је Мојсије рекао некима да ураде?
  • Коју поуку треба да извучемо из ове приче?

Додатна питања

Сазнајте више

БИБЛИЈСКИ СТРИПОВИ

Израелци праве златно теле

Израелци су направили кип за који су рекли да представља Бога. Да ли се то Богу допало?