Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 35: Јехова даје своје законе

Прича 35: Јехова даје своје законе

Око два месеца након што су изашли из Египта, Израелци су дошли на Синајску гору, која се још зове и Хорив. То је исто оно место где је Јехова разговарао с Мојсијем из грма који је горео. Народ се ту улогорио и остао једно време.

Док је народ чекао у подножју, Мојсије је отишао на планину. Тамо на врху планине, Јехова је рекао Мојсију да жели да га Израелци слушају и да постану његов посебан народ. Када је Мојсије сишао, казао је Израелцима шта је Јехова рекао. Они су одговорили да ће слушати Јехову, јер су желели да буду његов народ.

Сада је Јехова учинио нешто необично. Проузроковао је да се врх планине пуши, и зачула се снажна грмљавина. Потом је рекао народу: ’Ја сам Јехова ваш Бог који вас је извео из Египта.‘ Затим је заповедио: ’Не смете обожавати друге богове осим мене.‘

Две камене плоче

Бог је Израелцима дао још девет заповести, то јест закона. Људи су се много уплашили. Казали су Мојсију: ’Ти нам говори, јер се бојимо да ћемо умрети ако нам буде Бог говорио.‘

Касније је Јехова рекао Мојсију: ’Попни се ка мени на планину. Даћу ти две камене плоче на којима сам написао законе које желим да народ слуша.‘ Зато се Мојсије поново попео на планину. Тамо је остао 40 дана и ноћи.

Бог је имао многе, многе законе за свој народ. Мојсије је записао те законе. Бог је дао Мојсију и две камене плоче. На њима је лично Бог написао 10 закона које је казао пред целим народом. Оне се називају Десет заповести.

Мојсије на гори Синај

Тих Десет заповести су били важни закони. Али били су важни и многи други закони које је Бог дао Израелцима. Један од тих закона каже: ’Мораш волети Јехову свог Бога свим својим срцем, свим својим умом, свом својом душом и свом својом снагом.‘ Један други каже ово: ’Мораш волети свог ближњег као себе.‘ Божји Син, Исус Христ, рекао је да су то два највећа закона које је Јехова дао свом народу Израелу. Касније ћемо пуно сазнати о Божјем Сину и његовим учењима.

Излазак 19:1-25; 20:1-21; 24:12-18; 31:18; Поновљени закони 6:4-6; Левитска 19:18; Матеј 22:36-40.Питања

  • Где су се Израелци улогорили око два месеца након изласка из Египта?
  • Шта је Јехова рекао да жели од народа, и како је народ одговорио?
  • Зашто је Јехова дао Мојсију две камене плоче?
  • Које је законе поред Десет заповести Јехова дао Израелцима?
  • За која је два закона Исус Христ рекао да су највећи?

Додатна питања