Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 33: Пролазак кроз Црвено море

Прича 33: Пролазак кроз Црвено море

Погледај шта се овде дешава! Мојсије је испружио штап изнад Црвеног мора. Људи који су с њим безбедни на обали су Израелци. А они који се даве у мору су фараон и сва његова војска. Хајде да видимо како се то догодило.

Египатска војска се дави

Као што смо већ видели, фараон је рекао Израелцима да оду из Египта након што је Бог нанео Египћанима десету невољу. Египат је напустило око 600 000 мушкараца, као и много жена и деце. Са Израелцима је пошао и велики број других људи који су почели да верују у Јехову. Сви они су повели и своје овце, козе и краве.

Пре него што су отишли, Израелци су од Египћана затражили одећу и ствари од злата и сребра. Због те последње невоље, Египћани су били јако уплашени. Зато су дали Израелцима све што су тражили.

После неколико дана, Израелци су стигли до Црвеног мора. Ту су стали да се одморе. Али, сада је фараону и његовим људима било жао што су пустили Израелце. ’Пустили смо да нам оду робови!‘, рекли су.

Тако се фараон још једном предомислио. Брзо је узео бојна кола и припремио војску. Затим је с тих 600 посебних кочија, као и са свим другим египатским кочијама, кренуо у потеру за Израелцима.

Када су Израелци видели да их стижу фараон и његова војска, много су се уплашили. Нису имали куда да побегну. С једне стране је било Црвено море, а с друге стране су долазили Египћани. Али, Јехова је метнуо један облак између свог народа и Египћана. Тако Египћани нису могли да виде Израелце и да их нападну.

Затим је Јехова рекао Мојсију да испружи свој штап изнад Црвеног мора. Када је он то урадио, Јехова је пустио да дува снажан источни ветар. Море се раздвојило, и вода је стајала усправно са обе стране.

Тада су Израелци кренули кроз море по сувом дну. Требало је неколико сати да би милиони људи са свим животињама безбедно прошли кроз море на другу страну. Египћани су најзад поново могли да виде Израелце. Њихови робови су одлазили! Зато су јурнули у море за њима.

Када су Египћани то урадили, Бог је учинио да им отпадну точкови са кочија. Тада су се они много уплашили и почели су да вичу: ’Јехова се бори за Израелце против нас. Бежимо одавде!‘ Али, било је прекасно.

Тада је Јехова рекао Мојсију да испружи свој штап изнад Црвеног мора, као што видиш на слици. И када је Мојсије то урадио, водени зидови су се срушили и вода је прекрила Египћане и њихове кочије. Пошто је сва војска кренула у море за Израелцима, нико од Египћана није остао жив!

Божји народ је био веома радостан што је био избављен! Људи су певали песму захвалности Јехови, говорећи: ’Јехова је однео велику победу. Бацио је коње и коњанике у море.‘ Мојсијева сестра Марија узела је даире и све друге жене су је пратиле са својим даирама. Док су тако играле у весељу, певале су исту песму као и мушкарци: ’Јехова је однео велику победу. Бацио је коње и коњанике у море.‘

Излазак, поглавља од 12 до 15.Питања

  • Колико је Израелаца, поред жена и деце, напустило Египат, и ко је још пошао с њима?
  • Како се фараон осећао након што је пустио Израелце, и шта је урадио?
  • Како је Јехова спречио Египћане да нападну његов народ?
  • Шта се десило када је Мојсије испружио штап према Црвеном мору, и шта су Израелци урадили?
  • Шта се десило када су Египћани јурнули у море за Израелцима?
  • Како су Израелци показали да су радосни и захвални Јехови што их је спасао?

Додатна питања