Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 32: Десет невоља

Прича 32: Десет невоља

Погледај ове слике. Свака показује по једну невољу коју је Јехова пустио на Египат. На првој слици видиш како Арон удара штапом по реци Нил. Када је то урадио, вода у реци се претворила у крв. Рибе су угинуле, а река је почела да смрди.

Невоље над Египћанима

Затим је Јехова проузроковао да из Нила изађу жабе. Било их је свуда — у пећима, посудама за прављење хлеба, креветима — свуда. Када су жабе угинуле, Египћани су их скупљали на велике гомиле, тако да је цела земља смрдела.

Затим је Арон ударио штапом по земљи, и прашина се претворила у комарце. То су мале бубе које лете и уједају. Комарци су били трећа невоља у Египту.

Остале невоље су погодиле само Египћане, а не и Израелце. Четврта невоља су биле велике муве које су се ројиле у кућама свих Египћана. Пета невоља је погодила животиње. Угинуле су многе краве, овце и козе Египћана.

Затим су Мојсије и Арон узели пепео и бацили га увис. Тада су се на људима и животињама појавиле болне ране. Била је то шеста невоља.

Након тога је Мојсије подигао руку ка небу и Јехова је послао громове и град. То је била најгора олуја која је икада била у Египту.

Осма невоља је била велики рој скакаваца. Никада ни пре ни после тога није било толико скакаваца. Они су појели све што град није уништио.

Девета невоља је био мрак. Мркли мрак је три дана прекривао земљу, али тамо где су живели Израелци било је светла.

На крају је Бог рекао свом народу да довратнике својих кућа попрска крвљу од јарета или јагњета. Затим је Египтом прошао Божји анђео. Тамо где је анђео видео крв, није убио никога из те куће. Али у кућама где није било крви на довратницима, Божји анђео је убио прворођенце и од људи, и од животиња. То је била десета невоља.

Након ове задње невоље, фараон је рекао Израелцима да иду. Божји народ је већ био спреман за полазак, тако да је одмах те ноћи кренуо из Египта.

Излазак, поглавља од 7 до 12.Питања

  • Користећи слике из ове приче, опиши прве три невоље које је Јехова пустио на Египат.
  • У чему су се прве три невоље разликовале од осталих?
  • Шта је била четврта, пета и шеста невоља?
  • Опиши седму, осму и девету невољу.
  • Шта је Јехова рекао Израелцима да ураде пре десете невоље?
  • Шта је била десета невоља, и шта се десило након ње?

Додатна питања