Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 31: Мојсије и Арон долазе код фараона

Прича 31: Мојсије и Арон долазе код фараона

Када се Мојсије вратио у Египат, испричао је свом брату Арону све о чудима. Онда су они показали та чуда Израелцима и цео народ је поверовао да је Јехова с њима.

Затим су Мојсије и Арон отишли код фараона. Рекли су му: ’Јехова, Бог Израела, каже: "Пусти мој народ на три дана да може да ме обожава у пустињи.“‘ Али, фараон је одговорио: ’Ја не верујем у Јехову. Зато нећу да пустим Израелце да иду.‘

Фараон је био љут, јер је народ тражио да не ради како би могао да обожава Јехову. Зато их је натерао да још више раде. Израелци су окривили Мојсија што се сада с њима тако лоше поступало, и Мојсије је зато био тужан. Али, Јехова му је рекао да не брине. ’Натераћу фараона да пусти мој народ‘, рекао је Јехова.

Мојсије и Арон пред фараоном

Мојсије и Арон су поново отишли код фараона. Овог пута су учинили једно чудо. Арон је бацио штап и он се претворио у велику змију. Али, фараонови мудраци су такође бацили своје штапове и они су се претворили у змије. Али, гледај! Аронова змија гута змије тих мудраца. Па ипак, фараон није желео да пусти Израелце.

Тако је дошло време да Јехова научи фараона једној лекцији. Да ли знаш како је он то урадио? Тако што је на Египат пустио 10 великих невоља.

Након сваке од тих невоља, фараон би послао људе код Мојсија и рекао: ’Заустави невоље и пустићу Израел да иде.‘ Међутим, када би невоља престала, фараон би се предомислио. Не би пустио народ да иде. Али, на крају, после десете невоље, фараон је пустио Израелце да иду.

Да ли знаш којих је то 10 невоља било? Научимо нешто о њима.

Излазак 4:27-31; 5:1-23; 6:1-13, 26-30; 7:1-13.Питања

  • Како су на Израелце утицала чуда која су извршили Мојсије и Арон?
  • Шта су Мојсије и Арон рекли фараону, и како је он одговорио?
  • Као што се види на слици, шта се догодило када је Арон бацио свој штап?
  • Како је Јехова научио фараона једној лекцији, и како је фараон реаговао?
  • Шта се десило након десете невоље?

Додатна питања

Сазнајте више

БИБЛИЈСКИ СТРИПОВИ

Бог шаље Мојсија у Египат

Зашто фараон није послушао Мојсија и Арона? Које су биле последице тога?