Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 30: Грм који гори

Прича 30: Грм који гори

Мојсије је ишао по целој планини Хорив да би нашао траву за овце. Овде је спазио један грм који је био у пламену, али уопште није сагоревао!

Мојсије код горућег грма

’То је чудно‘, размишљао је Мојсије. ’Прићи ћу ближе да боље погледам.‘ Када се приближио, из грма се зачуо глас који је рекао: ’Не прилази ближе. Изуј сандале, јер стојиш на светој земљи.‘ То је Бог говорио преко анђела, па је Мојсије зато покрио лице.

Затим је Бог рекао: ’Видео сам колико мој народ пати у Египту. Зато ћу их ослободити, а тебе шаљем да их изведеш из Египта.‘ Јехова је желео да одведе свој народ у прекрасну земљу Ханан.

Али, Мојсије је рекао: ’Ја нисам нико и ништа. Како бих ја то могао да урадим? Али, ево, чак и да одем, Израелци ће ме питати: "Ко те је послао?“ Шта тада да им кажем?‘

’Ево шта ћеш им рећи‘, одговорио је Бог. ’"ЈЕХОВА, Бог Аврахамов, Бог Исаков и Бог Јаковљев послао ме је к вама.“‘ Јехова је још рекао: ’То је моје име у сву вечност.‘

’Али, шта ако ми не поверују када им кажем да си ме ти послао?‘, рекао је Мојсије.

’Шта то имаш у руци?‘, питао је Бог.

Мојсије је одговорио: ’Штап.‘

’Баци га на земљу‘, рекао је Бог. Када га је Мојсије бацио, штап се претворио у змију. Јехова је затим показао Мојсију још једно чудо. Рекао је: ’Стави руку испод одеће.‘ Мојсије је то урадио и када је извукао руку, она је била бела као снег! Рука је изгледала као да је имао једну тешку болест која се зове губа. Затим је Јехова дао Мојсију моћ да учини и треће чудо. На крају му је рекао: ’Када будеш извршио ова чуда, Израелци ће веровати да сам те ја послао.‘

Након тога, Мојсије је отишао кући и рекао Јотору: ’Молим те, пусти ме да се вратим својим рођацима у Египат да видим како су.‘ Тако се Јотор поздравио с Мојсијем и Мојсије је кренуо назад у Египат.

Излазак 3:1-22; 4:1-20.Питања

 • Како се зове планина која се види на слици?
 • Опиши необичну ствар коју је Мојсије видео када је одвео овце на ту планину.
 • Шта је рекао глас из грма који је био у пламену, и чији је то глас био?
 • Шта је Мојсије одговорио када му је Бог рекао да ће он извести Божји народ из Египта?
 • Шта је Бог рекао Мојсију да каже ако га народ буде питао ко га шаље?
 • Како је Мојсије могао да докаже да га је Бог послао?

Додатна питања

 • Прочитај Излазак 3:1-22.

  Како нам Мојсијево искуство пружа засигурање да ће нас Јехова подржати чак и ако мислимо да нисмо способни да испунимо неки теократски задатак? (Изл. 3:11, 13; 2. Кор. 3:5, 6).

 • Прочитај Излазак 4:1-20.

  Како се Мојсијев став променио током 40 година које је провео у Мадијану, и коју поуку из тога могу да извуку они који теже за скупштинским предностима? (Изл. 2:11, 12; 4:10, 13; Мих. 6:8; 1. Тим. 3:1, 6, 10).

  Чак и ако нас Јехова дисциплинује преко своје организације, у шта нас уверава Мојсијев пример? (Изл. 4:12-14; Пс. 103:14; Јевр. 12:4-11).