Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 29: Зашто је Мојсије побегао

Прича 29: Зашто је Мојсије побегао

Погледај како Мојсије бежи из Египта. Да ли видиш људе који га јуре? Знаш ли зашто они хоће да га убију? Хајде да пробамо да то сазнамо.

Мојсије бежи из Египта

Мојсије је одрастао у дому фараона, египатског владара. Постао је веома мудар и истакнут човек. Знао је да није Египћанин и да су његови прави родитељи израелски робови.

Једног дана, када је имао 40 година, Мојсије је одлучио да оде и види како живи његов народ. С њима се ужасно поступало. Он је видео како неки Египћанин туче једног израелског роба. Мојсије се осврнуо око себе, и када је видео да га нико не гледа, ударио је Египћанина и он је умро. Затим је затрпао његово тело у песак.

Сутрадан је Мојсије поново отишао да види свој народ. Мислио је да може да им помогне да више не буду робови. Али, видео је како се два Израелца туку, па је рекао ономе који није био у праву: ’Зашто бијеш свог брата?‘

Човек је одговорио: ’Ко је тебе поставио да нам будеш владар и судија? Да нећеш и мене да убијеш као што си убио оног Египћанина?‘

Мојсије се уплашио. Схватио је да су људи сазнали шта је урадио Египћанину. Чак је и фараон чуо за то, па је послао људе да убију Мојсија. Ето зашто је Мојсије морао да побегне из Египта.

Када је Мојсије напустио Египат, отишао је далеко, у земљу Мадијан. Тамо је упознао Јотора и његову породицу и оженио се једном од његових ћерки која се звала Сефора. Мојсије је постао пастир и чувао је Јоторове овце. Живео је 40 година у Мадијану. Сада је имао 80 година. А онда, једног дана док је чувао Јоторове овце, догодило се нешто чудно што је променило цео Мојсијев живот. Погледај шта се то чудно догодило.

Излазак 2:11-25; Дела апостолска 7:22-29.Питања

  • Где је Мојсије одрастао, и шта је знао о својим родитељима?
  • Шта је Мојсије урадио када је имао 40 година?
  • Шта је Мојсије рекао једном Израелцу који се потукао, и шта му је он одговорио?
  • Зашто је Мојсије побегао из Египта?
  • Куда је Мојсије побегао, и кога је тамо упознао?
  • Шта је Мојсије радио током 40 година након што је побегао из Египта?

Додатна питања