Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 28: Како је спасен мали Мојсије

Прича 28: Како је спасен мали Мојсије

Погледај како ова мала беба плаче и држи прст ове жене. То је Мојсије. Да ли знаш ко је та лепа жена? То је египатска принцеза, фараонова ћерка.

Фараонова ћерка проналази Мојсија

Мајка је скривала малог Мојсија док није напунио три месеца, јер није желела да га Египћани убију. Али, знала је да би га могли пронаћи, и ево шта је урадила да би га спасла.

Узела је једну корпу и направила је тако да у њу не може да уђе вода. Затим је у њу ставила Мојсија и онда је оставила корпу у високој трави која је расла уз обалу реке Нил. Мојсијевој сестри, Марији, рекла је да стоји у близини и види шта ће се десити.

Ускоро је дошла фараонова ћерка да би се окупала у Нилу. Наједном је угледала корпу у високој трави. Тада је рекла једној од својих служавки: ’Иди и донеси ми ону корпу.‘ Када је принцеза отворила корпу, видела је прелепу бебу! Мали Мојсије је плакао и принцеза се сажалила на њега. Није хтела да он буде убијен.

Тада се појавила Марија. Можеш је видети овде на слици. Марија је упитала фараонову ћерку: ’Хоћете ли да одем и позовем једну Израелку која би могла да вам доји бебу?‘

’Да, хоћу‘, одговорила је принцеза.

Тако је Марија брзо отрчала и све испричала мајци. Када је Мојсијева мајка дошла, принцеза је рекла: ’Узми ову бебу и доји је, а ја ћу ти платити за то.‘

Тако је Мојсијева мајка бринула о сопственом детету. Касније када је Мојсије мало порастао, она га је одвела код фараонове ћерке, која га је усвојила да буде њен син. Тако је Мојсије одрастао у фараоновом дому.

Излазак 2:1-10.Питања

  • Ко је беба са слике, и чији прст она држи?
  • Шта је Мојсијева мајка учинила да би га спасла од смрти?
  • Ко је девојчица са слике, и шта је она радила?
  • Када је фараонова ћерка нашла бебу, шта је Марија предложила?
  • Шта је принцеза рекла Мојсијевој мајци?

Додатна питања