Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 27: Египтом влада зао краљ

Прича 27: Египтом влада зао краљ

Људи на овој слици терају народ да ради. Погледај како овај човек удара бичем једног од радника! Радници су из Јаковљеве породице и зову се Израелци. А људи који их терају да раде су Египћани. Израелци су постали египатски робови. Како се то десило?

Египћани тлаче Израелце

Јаковљева велика породица је годинама мирно живела у Египту. О њима је бринуо Јосиф, који је био најважнији човек у Египту после фараона, то јест краља. Али, касније је Јосиф умро. А нови фараон који је после владао у Египту није волео Израелце.

Зато је тај зли фараон натерао Израелце да буду робови. Поставио је зле и окрутне људе да их надгледају. Они су терали Израелце да напорно раде и да зидају градове фараону. Али, Израелаца је било све више и више. Након неког времена, Египћани су се уплашили да ће Израелаца бити превише и да ће постати много јаки.

Египћани тлаче Израелце

Да ли знаш шта је фараон урадио? Позвао је неке жене које су помагале Израелкама када су рађале бебе и рекао им: ’Морате убити сваку мушку бебу која се роди.‘ Али те жене су биле добре и нису убијале бебе.

Зато је фараон издао следеће наређење целом свом народу: ’Узмите израелске дечаке који се роде и убијте их. Оставите само девојчице.‘ Није ли то била ужасна заповест? Хајде да видимо како је био спасен један мали дечак.

Излазак 1:6-22.Питања

  • Ко је човек на слици који има бич, и кога он бичује?
  • Шта је било са Израелцима након Јосифове смрти?
  • Зашто су Египћани почели да се боје Израелаца?
  • Коју је наредбу фараон издао женама које су помагале Израелкама при порођају?

Додатна питања