Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 23: Фараонови снови

Прича 23: Фараонови снови

Прошле су две године, а Јосиф је још увек био у затвору. Пехарник га се није сетио. А онда је једне ноћи фараон уснио два посебна сна и питао се шта би они могли да значе. Да ли га видиш овде како спава? Следећег јутра, фараон је позвао своје мудраце и испричао им шта је сањао. Али они нису знали да му кажу шта значе његови снови.

Сада се пехарник напокон сетио Јосифа. Он је рекао фараону: ’Када сам био у затвору, тамо је био један човек који зна да тумачи снове.‘ Фараон је одмах извео Јосифа из затвора.

Тада је Фараон испричао Јосифу своје снове: ’Видео сам седам лепих, дебелих крава. Потом сам видео седам јако мршавих и кошчатих крава. Те мршаве су појеле оне дебеле краве.

Фараон сања

’У другом сну сам видео седам лепих класова жита који су израсли на једној стабљици. Потом сам видео седам танких, сувих класова. Ти танки класови су прождрли оних седам добрих класова.‘

Јосиф је тада рекао фараону: ’Оба сна имају исто значење. Седам угојених крава и седам лепих класова жита означавају седам година, а седам мршавих крава и седам танких класова жита означавају још седам година. У Египту ће бити седам година када ће бити пуно хране. После њих ће наступити седам година када ће бити веома мало хране.‘

Зато је Јосиф рекао фараону следеће: ’Изабери неког мудрог човека и постави га да надгледа сакупљање хране током тих седам добрих година. Тако народ неће умрети од глади током наредних седам лоших година када буде било веома мало хране.‘

Фараону се свидео тај предлог. Зато је изабрао Јосифа да он сакупи храну и да је ускладишти. Тако је Јосиф постао најважнији човек у Египту после фараона.

Осам година касније, када је завладала глад, Јосиф је видео како долазе неки људи. Да ли знаш ко су они били? Замисли, то је било његово десеторо старије браће! Њихов отац Јаков послао их је у Египат зато што више нису имали хране у Ханану. Јосиф је препознао своју браћу, али они нису препознали њега. Да ли знаш зашто? Зато што је Јосиф одрастао и што је носио другачију одећу.

Јосиф се сетио да је још као дечак сањао да ће његова браћа доћи и поклонити му се. Да ли се сећаш да смо читали о томе? Тако је Јосиф могао да схвати да га је Бог послао у Египат, и то с добрим разлогом. Шта мислиш, шта је Јосиф сада урадио? Хајде да видимо.

Постанак 41:1-57; 42:1-8; 50:20.Питања

 • Шта се једне ноћи десило фараону?
 • Како се пехарник напокон сетио Јосифа?
 • Као што се види на слици, која два сна је фараон сањао?
 • Шта је Јосиф рекао да су значили ти снови?
 • Како је Јосиф постао најважнији човек у Египту после фараона?
 • Зашто су Јосифова браћа дошла у Египат, и зашто га нису препознала?
 • Ког сна се Јосиф сетио, и шта је због тога могао да разуме?

Додатна питања

 • Прочитај Постанак 41:1-57.

  Како је Јосиф усмерио пажњу на Јехову, и на који начин данашњи хришћани могу опонашати његов пример? (Пост. 41:16, 25, 28; Мат. 5:16; 1. Петр. 2:12).

  Како године обиља у Египту након којих су следиле године глади тачно одговарају потпуно другачијем духовном стању данашњег Јеховиног народа у односу на хришћански свет? (Пост. 41:29, 30; Ам. 8:11, 12).

 • Прочитај Постанак 42:1-8 и 50:20.

  Уколико је то негде обичај, да ли је погрешно да се обожаваоци Јехове поклоне пред неким човеком из поштовања према његовом положају? (Пост. 42:6).

Сазнајте више

БИБЛИЈСКИ СТРИПОВИ

Јосиф спасава животе

Преузмите библијску причу и сазнајте нешто више о Јосифу, преко кога је Бог спасао цео један народ.