Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 21: Браћа мрзе Јосифа

Прича 21: Браћа мрзе Јосифа

Погледај како је овај дечак тужан и без наде. То је Јосиф. Браћа су га управо продала овим људима који иду у Египат. Тамо ће Јосиф бити роб. Зашто су његова полубраћа урадила тако грозну ствар? Зато што су били љубоморни на Јосифа.

Јосифа продају његова браћа

Њихов отац Јаков много је волео Јосифа. Показао је да му је драг тако што му је направио веома леп огртач. Када је десеторо старије браће видело колико Јаков воли Јосифа, постали су љубоморни и почели су да мрзе Јосифа. Али постоји још један разлог због којег су га мрзели.

Јосиф је имао два сна. У оба сна, његова браћа су му се клањала. Када је Јосиф испричао својој браћи шта је сањао, они су га још више замрзели.

Једног дана када су Јосифова старија браћа чувала очеве овце, Јаков је замолио Јосифа да оде и види како су. Када су браћа видела Јосифа како долази, неки од њих су рекли: ’Хајде да га убијемо!‘ Али Рувим, најстарији брат, рекао је: ’Не, немојте то да радите!‘ Уместо тога, они су зграбили Јосифа и бацили га у једну исушену јаму. Затим су сели да одлуче шта да ураде с њим.

Утом су наишли неки Исмаилци. Јуда је рекао својој полубраћи: ’Хајде да га продамо Исмаилцима.‘ И тако су и урадили. Продали су Јосифа за 20 сребрника. Стварно су били зли и сурови!

Шта ће браћа рећи оцу? Заклали су једног јарца, па су затим неколико пута умочили Јосифову лепу хаљину у његову крв. Онда су однели хаљину оцу и рекли: ’Нашли смо ово. Погледај и види да није можда Јосифово.‘

Јаков је препознао хаљину. ’Мора да је нека звер убила Јосифа‘, рекао је кроз сузе. Јосифова браћа су желела да отац баш то помисли. Јаков је био јако, јако тужан. Данима је плакао. Али, Јосиф није био мртав. Погледајмо шта се десило с њим тамо где су га одвели.

Постанак 37:1-35.Питања

  • Зашто су Јосифова браћа била љубоморна, и шта су урадила?
  • Шта су браћа хтела да учине Јосифу, али шта је Рувим рекао?
  • Шта се догодило када су наишли исмаилски трговци?
  • Шта су Јосифова браћа урадила да би навела оца да помисли да је Јосиф мртав?

Додатна питања

Сазнајте више

УЧИМО УЗ СЛИКЕ

Јосиф продат у ропство

Преузмите и одштампајте бојанку и пронађите две ствари које се не слажу с библијском причом.

БИБЛИЈСКИ СТРИПОВИ

Јосиф у Египту

Како можеш усрећити Бога својим поступцима чак и онда када те нико не види? Прочитај библијску причу и осмотри Јосифов пример.