Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 20: Дина упада у невољу

Прича 20: Дина упада у невољу

Да ли видиш код кога је Дина дошла? Дошла је код неких девојака које живе у Ханану. Да ли је њеном оцу Јакову било драго због тога? Да би ти било лакше да одговориш на ово питање, пробај да се сетиш шта су Аврахам и Исак мислили о Хананкама.

Дина посећује хананске девојке

Да ли је Аврахам желео да се његов син Исак ожени неком девојком из Ханана? Не, није желео. Да ли су Исак и Ребека желели да се њихов син Јаков ожени неком Хананком? Не, нису желели. Да ли знаш зашто?

Зато што су људи у Ханану обожавали лажне богове. Они нису били добри као мужеви и жене, и нису били добри као блиски пријатељи. Зато можемо бити сигурни да ни Јакову није било драго што се његова ћерка дружила с тим хананским девојкама.

Наравно, Дина је упала у невољу. Да ли видиш на слици тог Хананца који посматра Дину? Он се зове Сихем. Једног дана када је Дина дошла у посету, Сихем ју је одвео и присилио да легне с њим. То је било нешто веома лоше, зато што само муж и жена могу да спавају заједно. Та лоша ствар коју је Сихем урадио довела је до још више проблема.

Када су Динина браћа чула шта се десило, била су веома љута. Двојица од њих, Симеон и Левије, били су толико љути да су узели мачеве, отишли у град и изненада напали људе који су тамо живели. Они и њихова браћа су убили Сихема и све друге мушкарце. Јаков је био љут, јер то што су његови синови урадили није било добро.

Како су почели сви ти проблеми? Тако што се Дина спријатељила с људима који нису слушали Божје законе. Било би добро да не склапамо пријатељства с таквим људима, зар не?

Постанак 34:1-31.Питања

 • Зашто Аврахам и Исак нису желели да њихова деца склапају брак са становницима хананске земље?
 • Да ли се Јаков слагао с тим што се његова ћерка дружила с хананским девојкама?
 • Ко је човек са слике који посматра Дину, и коју је лошу ствар он урадио?
 • Шта су Динина браћа Симеон и Левије урадили када су чули шта се десило?
 • Да ли је Јаков одобрио оно што су Симеон и Левије урадили?
 • Како су почели сви ти породични проблеми?

Додатна питања

 • Прочитај Постанак 34:1-31.

  Да ли је Дина само једанпут била код хананских девојака? Објасни (Пост. 34:1).

  Зашто је Дина донекле сама била крива што је изгубила девичанство? (Гал. 6:7).

  Како данашњи млади могу показати да су узели к срцу Динин упозоравајући пример? (Посл. 13:20; 1. Кор. 15:33; 1. Јов. 5:19).