Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 18: Јаков одлази у Харан

Прича 18: Јаков одлази у Харан

Да ли знаш с којим то људима Јаков разговара? Након што је данима путовао, Јаков их је срео на једном бунару. Они су чували овце. Јаков их је питао: ’Одакле сте?‘

’Из Харана‘, рекли су.

’Да ли познајете Лавана?‘, питао је Јаков.

’Да‘, одговорили су. ’Ево, долази његова ћерка Рахела са стадом оваца.‘ Да ли видиш Рахелу како се приближава?

Јаков упознаје Рахелу

Када је Јаков видео Рахелу са стадом свог ујака Лавана, одгурнуо је камен са бунара како би овце могле да пију воду. Затим је Јаков пољубио Рахелу и рекао јој ко је. Она је била веома узбуђена, и отишла је кући да јави свом оцу Лавану.

Лаван је био веома радостан што је Јаков остао код њих. А када је Јаков затражио да се ожени Рахелом, Лавану је било веома драго. Међутим, тражио је да Јаков ради седам година за њу. Пошто је много волео Рахелу, Јаков је то и урадио. Али, да ли знаш шта се догодило када је дошло време за венчање?

Лаван је Јакову дао своју старију ћерку Лију, уместо Рахеле. Када је Јаков пристао да ради код њега још седам година, Лаван му је дао и Рахелу за жену. Бог је у то време дозвољавао да мушкарци имају више од једне жене. Али сада, како показује Библија, мушкарац треба да има само једну жену.

Постанак 29:1-30.Питања

 • Ко је ова девојка на слици, и шта је Јаков урадио за њу?
 • На шта је Јаков био спреман како би се оженио Рахелом?
 • Шта је Лаван урадио када је дошло време да се Јаков ожени Рахелом?
 • На шта је Јаков пристао да би добио Рахелу за жену?

Додатна питања

 • Прочитај Постанак 29:1-30.

  Чак и када га је Лаван преварио, како је Јаков показао да је честит, и шта ми можемо да научимо из тога? (Пост. 25:27; 29:26-28; Мат. 5:37).

  Како из Јаковљевог примера можемо видети у чему је разлика између љубави и заљубљености? (Пост. 29:18, 20, 30; Пес. 8:6).

  Које су четири жене постале део Јаковљеве породице и касније му родиле синове? (Пост. 29:23, 24, 28, 29).