Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 17: Близанци који су се разликовали

Прича 17: Близанци који су се разликовали
Исав

Ова два дечака се доста разликују, зар не? Да ли знаш како се зову? Ловац је Исав, а дечак који мази јагње је Јаков.

Исав и Јаков су били близанци који су се родили Исаку и Ребеки. Отац, Исак, много је волео Исава, зато што је био добар ловац и доносио кући храну за целу породицу. Али, Ребека је више волела Јакова, зато што је био тих и миран дечак.

Деда Аврахам је још увек био жив, и можемо само да замислимо колико је Јаков волео да га слуша док је причао о Јехови. Аврахам је умро у 175. години, када је дечацима било 15 година.

Када је Исав имао 40 година, он се оженио двема женама које су биле Хананке. Исак и Ребека су били веома тужни, јер те жене нису обожавале Јехову.

А онда се једног дана десило нешто због чега се Исав много наљутио на свог брата Јакова. Дошло је време да Исак да благослов старијем сину. Пошто је Исав био старији од Јакова, очекивао је да ће он добити тај благослов. Али, Исав је раније продао Јакову своје право на благослов. Осим тога, када су се та два дечака родила, Бог је рекао да ће Јаков добити благослов. И управо се то догодило. Исак је дао благослов Јакову.

Јаков

Касније, када је Исав то сазнао, много се наљутио на Јакова. Био је толико љут да је хтео да га убије. Када је Ребека чула за то, веома се забринула. Зато је свом мужу Исаку рекла: ’Биће страшно ако се и Јаков ожени неком од ових Хананејки.‘

Када је то чуо, Исак је позвао Јакова и рекао му: ’Немој да се ожениш женом из Ханана. Уместо тога, иди у дом свог деде Ватуила у Харан. Ожени се једном од ћерки његовог сина Лавана.‘

Јаков је послушао оца и одмах је кренуо на дугачак пут ка својим рођацима који су живели у Харану.

Постанак 25:5-11, 20-34; 26:34, 35; 27:1-46; 28:1-5; Јеврејима 12:16, 17.Питања

  • Ко су били Исав и Јаков, и по чему су се разликовали?
  • Колико су година имали Исав и Јаков када је умро њихов деда Аврахам?
  • Чиме је Исав веома растужио оца и мајку?
  • Зашто се Исав јако наљутио на свог брата Јакова?
  • Који је савет Исак дао свом сину Јакову?

Додатна питања