Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 15: Лотова жена се окренула

Прича 15: Лотова жена се окренула

Лот и његова породица живели су заједно са Аврахамом у Ханану. Једног дана, Аврахам је рекао Лоту: ’Овде нема довољно земље за све наше животиње. Хајде, молим те, да се раздвојимо. Ако ти одеш на једну страну, ја ћу отићи на другу.‘

Лот је погледао земљу. Видео је један веома леп предео где је било воде и довољно добре траве за његове животиње. То је било подручје Јордана. Зато се Лот тамо преселио. На крају су се населили у граду Содому.

Људи из Содома су били веома зли. Лоту је то сметало, јер је био добар човек. И Богу је то сметало. На крају је Бог послао два анђела да упозоре Лота да ће, због велике искварености, уништити Содом и оближњи град Гомору.

Анђели су рекли Лоту: ’Пожури! Узми своју жену и две ћерке и бежи одавде!‘ Пошто су Лот и његова породица оклевали, анђели су их узели за руку и извели из града. Затим је један од анђела рекао: ’Трчите да бисте остали живи! Немојте се окретати назад. Трчите у брда и тако нећете погинути.‘

Лот и његове ћерке су послушали и побегли из Содома. Ниједног тренутка се нису зауставили, нити су се окренули за собом. Али, Лотова жена није била послушна. Након што су се мало удаљили од Содома, она је стала и окренула се. Тада се претворила у стуб соли. Да ли је видиш на слици?

Из овога извлачимо једну снажну поуку, а то је да Бог спасава оне који га слушају, док ће они који га не слушају изгубити живот.

Постанак 13:5-13; 18:20-33; 19:1-29; Лука 17:28-32; 2. Петрова 2:6-8.

Лот бежи из Содома


Питања

  • Зашто су се Аврахам и Лот раздвојили?
  • Зашто је Лот изабрао да живи у Содому?
  • Какви су били људи у Содому?
  • Које су упозорење два анђела дала Лоту?
  • Зашто је Лотова жена постала стуб соли?
  • Коју поуку можемо извући из примера Лотове жене?

Додатна питања