Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Прича 14: Бог испитује Аврахамову веру

Прича 14: Бог испитује Аврахамову веру

Да ли видиш шта Аврахам овде ради? Он има нож и изгледа као да хоће да убије свог сина. Зашто би урадио тако нешто? Хајде да најпре видимо како су Аврахам и Сара добили сина.

Аврахам приноси Исака на жртву

Сети се да им је Бог обећао да ће имати сина. Али то је изгледало немогуће, јер су Аврахам и Сара били веома стари. Међутим, Аврахам је веровао да Бог може урадити и оно што изгледа немогуће. Стога, шта се догодило?

Прошла је цела година откако је Бог дао то обећање. А онда, када је Аврахам имао 100 година, а Сара 90 година, добили су сина којем су дали име Исак. Бог је испунио обећање!

Али, када је Исак порастао, Јехова је испитао Аврахамову веру. Он га је позвао: ’Аврахаме!‘ И Аврахам је одговорио: ’Ево ме!‘ Затим је Бог рекао: ’Узми сина, свог јединца, Исака, и иди на гору коју ћу ти показати. Тамо ћеш убити свог сина и принећеш га мени на жртву.‘

Мора да је Аврахам био тужан када је ово чуо, јер је много волео свог сина. Осим тога, сети се, Бог је обећао да ће Аврахамова деца живети у Ханану. Али како ће то бити могуће ако Исак умре? Аврахам није то разумео, али је ипак послушао Бога.

Када су дошли на гору, Аврахам је везао Исака и ставио га на олтар који је направио. Онда је узео нож да га убије. Али баш у том тренутку, Бог га је преко анђела позвао: ’Аврахаме, Аврахаме!‘ И Аврахам се одазвао: ’Ево ме!‘

’Немој наудити сину нити му ишта урадити‘, рекао је Бог. ’Сада знам да имаш веру у мене, јер ниси жалио сина, свог јединца.‘

Аврахам је стварно имао велику веру у Бога! Веровао је да Јехови ништа није немогуће, и чак да он може подићи Исака из мртвих. Али Бог није желео да Аврахам убије Исака. Зато се Бог постарао да се један ован уплете у оближњи жбун и онда је рекао Аврахаму да жртвује њега уместо свог сина.

Постанак 21:1-7; 22:1-18.Питања

  • Шта је Бог обећао Аврахаму, и како је испунио то обећање?
  • Као што је приказано на слици, како је Бог испитао Аврахамову веру?
  • Шта је Аврахам урадио, иако није разумео зашто је Бог то заповедио?
  • Шта се десило у тренутку када је Аврахам узео нож да убије сина?
  • Колико је била јака Аврахамова вера у Бога?
  • Шта је Бог обезбедио Аврахаму за жртву, и како?

Додатна питања