Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 13: Аврахам — Божји пријатељ

Прича 13: Аврахам — Божји пријатељ

Једно од места на које су људи отишли да живе после потопа звало се Ур. Ур је постао богат град и у њему су се налазиле лепе куће. Али људи који су тамо живели обожавали су лажне богове. Били су исти као и када су живели у Вавилону. Људи у Уру и Вавилону нису били као Ноје и његов син Сем, који су наставили да служе Јехови.

На крају, 350 година после Потопа, верни Ноје је умро. То је било само две године пре него што се родио човек којег видиш на овој слици. Он је био веома важан за Бога. Звао се Аврахам. Живео је са својом породицом у Уру.

Аврахам посматра звезде

Једног дана, Јехова је рекао Аврахаму: ’Напусти Ур и своје рођаке, и иди у земљу коју ћу ти показати.‘ Да ли је Аврахам послушао Бога и оставио сву удобност коју је имао у Уру? Да, урадио је тако. Пошто је Аврахам увек слушао Бога, постао је познат као Божји пријатељ.

Неки из Аврахамове породице кренули су с њим када је напуштао Ур. С њим је пошао његов отац Тара. Придружио се и његов братанац Лот. Наравно, кренула је и Аврахамова жена Сара. После неког времена, они су стигли у место које се звало Харан, где је Тара умро. Били су далеко од Ура.

Убрзо после тога, Аврахам и сви који су били с њим отишли су из Харана и дошли су у земљу која се звала Ханан. Тамо је Јехова рекао: ’Ово је земља коју ћу дати твојој деци.‘ Аврахам је остао у Ханану и живео је у шаторима.

Бог је почео да помаже Аврахаму, тако да је он ускоро имао велика стада оваца и других животиња и на стотине слугу. Али, он и Сара нису имали деце.

Када је Аврахам имао 99 година, Јехова је рекао: ’Обећавам да ћеш постати отац многих народа.‘ Али како се то могло десити када су Аврахам и Сара били превише стари да би имали дете?

Постанак 11:27-32; 12:1-7; 17:1-8, 15-17; 18:9-19.Питања

  • Какви су људи живели у граду Уру?
  • Ко је овај човек на слици, када се родио и где је живео?
  • Шта је Бог рекао Аврахаму да уради?
  • Зашто је Аврахам назван Божјим пријатељем?
  • Ко је заједно са Аврахамом напустио Ур?
  • Шта је Бог рекао Аврахаму када је стигао у хананску земљу?
  • Шта је Бог обећао када је Аврахаму било 99 година?

Додатна питања