Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 11: Прва дуга

Прича 11: Прва дуга

Да ли знаш шта је Ноје прво урадио када су он и његова породица изашли из арке? Принео је жртву, то јест дар Богу. На овој слици доле, можеш га видети како то ради. Ноје је принео животиње као дар да би захвалио Богу што је спасао њега и његову породицу од потопа.

Арка и дуга

Шта мислиш, да ли је Јехова био задовољан тим даром? Јесте, био је задовољан. Зато је обећао Ноју да више никада неће уништити свет потопом.

Ускоро је земља била потпуно сува, тако да су Ноје и његова породица започели нов живот ван арке. Бог их је благословио и рекао им: ’Морате имати пуно деце. Морате се множити док људи не буду живели по свој земљи.‘

Али касније, када људи буду чули за велики потоп, могли би се уплашити да ће се то поново десити. Зато је Бог дао нешто што ће подсећати људе на његово обећање да више никада неће пустити потоп на земљу. Да ли знаш шта им је дао као подсетник? Дао је дугу.

Ноје и његова породица

Дуга се често види на небу када сунце засја после кише. Дуге могу да имају пуно лепих боја. Да ли си икада видео дугу? Да ли видиш ову овде на слици?

Бог је овако рекао: ’Обећавам да више никада нећу уништити све људе и животиње у потопу. Стављам дугу у облаке. И када се појави дуга, ја ћу је видети и сетићу се свог обећања.‘

Зато, када видиш дугу, чега треба да се сетиш? Да, Божјег обећања да више никада неће уништити свет потопом.

Постанак 8:18-22; 9:9-17.Питања

  • Као што је приказано на слици, шта је Ноје прво урадио када је изашао из арке?
  • Коју је заповест након Потопа Бог дао Ноју и његовој породици?
  • Шта је Бог обећао?
  • На шта треба да нас подсети дуга када је видимо?

Додатна питања

Сазнајте више

СТРАЖАРСКА КУЛА

Ноје је био сачуван „са још седморо других“

Како су Ноје и његова породица преживели најмрачнији период људске историје?