Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 9: Ноје гради арку

Прича 9: Ноје гради арку
Људи се подсмевају Ноју

Ноје је имао жену и три сина. Ти синови су се звали Сем, Хам и Јафет. Сваки од њих је имао жену. Значи, у Нојевој породици је било осам особа.

Сада је Бог желео да Ноје уради нешто необично. Рекао му је да изгради једну велику арку. Та арка је била велика као брод, али је више изгледала као огромна, дугачка кутија. ’Направи је да буде на три нивоа‘, рекао је Бог, ’и направи собе у њој.‘ Те собе су биле за Ноја и његову породицу, за животиње и храну која ће им свима требати.

Бог је такође рекао Ноју да направи арку тако да она не пропушта воду. Бог је рекао: ’Послаћу велики пљусак и уништићу цео свет. Ко год не буде у арци, умреће.‘

Ноје и његови синови послушали су Јехову и почели су да граде арку. Али други људи су се само смејали. И даље су били зли. Нико није веровао Ноју када им је рекао шта ће Бог урадити.

Нојева породица уводи животиње и припрема храну за арку

Пошто је арка била велика, требало је пуно времена да би је направили. Коначно, након много година, арка је била готова. Сада је Бог рекао Ноју да уведе животиње у арку. Бог је рекао да од неких врста узме по две животиње, мужјака и женку. Али од других врста животиња, Бог је рекао Ноју да узме по седам. Бог је такође рекао Ноју да узме и различите врсте птица. Ноје је урадио све што му је Бог рекао.

После тога, Ноје и његова породица су такође ушли у арку. Затим је Бог затворио врата. Ноје и његова породица су били унутра и чекали. Замисли да си и ти с њима у арци и да чекаш. Да ли ће стварно бити потоп као што је Бог рекао?

Постанак 6:9-22; 7:1-9.Питања

  • Колико је чланова имала Нојева породица, и како су се звала његова три сина?
  • Који је необичан задатак Бог дао Ноју, и зашто?
  • Како су други људи реаговали кад им је Ноје рекао за арку?
  • Шта је Бог рекао Ноју да уради са животињама?
  • Након што је Бог затворио врата на арци, шта су Ноје и његова породица морали да раде?

Додатна питања