Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Моја књига библијских прича

Прича 6: Добар и лош син

Прича 6: Добар и лош син

Погледај сада Каина и Авеља. Обојица су одрасли. Каин је постао земљорадник. Узгајао је жито, воће и поврће.

Каин и Авељ приносе жртве Јехови

Авељ је постао пастир. Волео је да чува јагањце. Они су израсли у велике овце, тако да је Авељ ускоро имао читаво једно стадо.

Једног дана, Каин и Авељ су принели дар Богу. Каин је донео нешто од онога што је узгајао. Авељ је донео најбољу овцу коју је имао. Јехова је био задовољан Авељем и његовим даром. Међутим, није био задовољан Каином и његовим даром. Да ли знаш зашто?

Не само зато што је Авељев дар био бољи од Каиновог. То је зато што је Авељ био добар човек. Он је волео Јехову и свог брата. Али Каин је био лош. Он није волео свог брата.

Зато је Бог рекао Каину да треба да се промени. Али Каин није послушао. Био је веома љут што је Бог више волео Авеља. Зато је рекао Авељу: ’Хајдемо у поље.‘ Тамо је Каин, када су били потпуно сами, ударио свог брата Авеља. Толико га је јако ударио да га је убио. Зар није страшно то што је Каин урадио?

Каин бежи након што је убио Авеља

Иако је Авељ умро, Бог га се још увек сећа. Авељ је био добар, а Јехова никада не заборавља такве особе. Зато ће Јехова Бог једног дана вратити Авеља у живот. После тога, Авељ више никада неће морати да умре. Моћи ће заувек да живи овде на земљи. Зар неће бити дивно да упознамо особе попут Авеља?

Али, Бог не воли особе које су попут Каина. Након што је Каин убио свог брата, Јехова га је казнио тако што га је послао далеко од његове породице. Када је Каин отишао да живи у једном другом крају земље, повео је са собом једну од својих сестара и она му је постала жена.

С временом су Каин и његова жена имали децу. Други синови и ћерке Адама и Еве такође су се венчавали, па су и они имали децу. Ускоро је на земљи било пуно људи. Хајде да сазнамо нешто о некима од њих.

Постанак 4:2-26; 1. Јованова 3:11, 12; Јован 11:25.Питања

  • Чиме су се бавили Каин и Авељ?
  • Које су дарове Каин и Авељ принели Јехови?
  • Зашто је Јехова био задовољан само Авељевим даром, а не и Каиновим?
  • Какав је био Каин, и како је Јехова покушао да га исправи?
  • Шта је Каин урадио када је био сам у пољу с братом?
  • Објасни шта се десило с Каином након што је убио брата.

Додатна питања

Сазнајте више

ПРИМЕРИ ВЕРЕ

Авељ — „Иако мртав, још увек говори“

Шта можемо научити о Авељу и његовој вери будући да Библија пружа мало детаља о њему?