Пређи на садржај

Општа правила о коришћењу колачића и сличних технологија

Општа правила о коришћењу колачића и сличних технологија

Да бисмо вам пружили најбоље корисничко искуство, мала количина података познатих као колачићи и слично биће сачувана на вашем мобилном телефону, таблету или хард-диску вашег рачунара, или ће се прикупљати с ваших уређаја. Колачићи доприносе унапређивању функционисања овог веб-сајта и пружају нам информације о томе како се сајт користи. Те информације нам помажу да побољшамо наш веб-сајт. Ми не покушавамо да идентификујемо посетиоце сајта, осим ако они добровољно не оставе своје контакт податке путем неких формулара или молби на сајту. У овим Правилима термин „колачићи“ користи се у ширем смислу и може укључивати технологије као што су localStorage, веб-бубе, пиксели и идентификатори. Захваљујући тим технологијама можемо сазнати одређене информације о вашем рачунару, рецимо колики је ваш екран, датум и време када сте прегледали неку страницу или URL адресу странице коју сте посетили.

Ниједан од тих података које сачувамо или прикупимо неће се продавати ни користити у маркетиншке сврхе, нити ће се памтити остали сајтови које сте посетили. Не нашем сајту не користимо маркетиншке колачиће и нема рекламног садржаја.

Врсте колачића. Постоје различите врсте колачића који обављају различите функције и углавном служе да побољшају ваше искуство на интернету. Колачиће користимо да бисмо знали да ли сте већ раније посетили наш веб-сајт или да запамтимо подешавања која сте изабрали кад сте користили веб-сајт. Примера ради, језик који сте изабрали може бити сачуван у колачићу тако да вам се страница одмах отвори на том језику када следећи пут посетите веб-сајт.

Колачићи који се користе на овом веб-сајту могу се сврстати у једну од три групе:

  1. Неопходни колачићи. Неки колачићи су неопходни да би наш сајт могао да функционише, да бисте могли да га претражујете или да користите неке опције на њему. Они су обично подешени само као одговор на услуге које сте ви затражили, као што су подешавање поставки приватности, пријава и слање образаца. Без ових колачића, услуге које сте тражили, попут давања прилога онлајн, не би биле могуће. Ови колачићи не сакупљају ваше податке који би се могли користити у маркетиншке сврхе нити памте које сте интернет странице посетили.

  2. Функционални колачићи. Ови колачићи омогућавају веб-сајту да запамти изборе које сте направили (као што је ваше корисничко име, језик или ваша локација), као и да вам омогући коришћење додатних опција. Они такође унапређују функционалност сајта, олакшавају вам његово коришћење и омогућавају вам да подесите страницу како вама одговара.

  3. Дијагностички и кориснички колачићи. Ови колачићи се користе како би се прикупили дијагностички и кориснички подаци. То су на пример подаци о броју посетилаца сајта или о томе колико се у просеку један посетилац задржава на веб-сајту и како користи неке његове опције. Ти подаци се искључиво користе да би се побољшао рад сајта, што укључује његов изглед, перформансе и стабилност.

Већина колачића су сопствени колачићи који се налазе на нашем веб-сајту. Неки колачићи потичу с других домена. На списку колачића које користимо јасно је назначено који колачићи потичу са других домена.

IP адреса. IP адреса је број који идентификује ваш уређај на интернету. IP адресу и врсту претраживача користимо како бисмо анализирали навике корисника, утврдили проблеме на веб-сајту и побољшали услуге које нудимо, као и да бисмо осигурали да наш сајт буде безбедан.

Ствар избора. У било ком тренутку можете подесити употребу колачића кликом на „Подешавање приватности“ на дну странице свих наших сајтова (погледајте доњи списак). За употребу неопходних колачића није потребан ваш пристанак. За све остале колачиће, затражићемо ваш пристанак да бисмо сачували податке на ваш уређај или их прикупили с њега. Имајте на уму да подешавањем поставки нећете уклонити постојеће колачиће. Уколико желите да их уклоните са овог сајта, то можете урадити у подешавањима за ваш претраживач. Међутим, имајте у виду да без колачића неке опције на нашем веб-сајту неће радити. Начин уклањања колачића зависи од врсте претраживача који користите. За детаљна упутства погледајте „Помоћ“ (Help) на вашем претраживачу или посетите сајт www.allaboutcookies.org.

Изаберите веб-сајт са списка како бисте видели пример коришћења колачића на том сајту.

Прочитајте и Коришћење колачића и сличних технологија на неколико наших сајтова.